Приоритет ће бити успостављање економске сарадње између Ваљева и Молодечно

Почетак » Приоритет ће бити успостављање економске сарадње између Ваљева и Молодечно » Актуелно » Приоритет ће бити успостављање економске сарадње између Ваљева и Молодечно

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, боравећи протекле седмице у званичној посети Белорусији у делегацији премијера Александра Вучића, потписао је Споразум о сарадњи између Ваљева и белоруског града Молодечно.

Приоритет ће бити успостављање економских односа између два града, оцењено је овом приликом. Споразум о сарадњи града Ваљева и града Молодечно дефинише развијање сарадње у сферама делатности од заједничког интереса: економији, индустрији, трговини, заштити животне средине, туризму, култури, хуманитарној сфери, образовању, спорту, предузетништву, информативним технологијама, градском планирању и систему саобраћаја. У оквиру развијања економских односа Споразумом је дефинисано и формирање заједничких привредних субјеката између организација свих врста власништва.

„Дефинисаћемо добар план дугогодишње сарадње и сматрам да можемо успоставити добре контакте са градом Молодечно и Белорусијом. Планирамо да у мају делегација овог белоруског града на челу са њиховим градоначелником посети Ваљево, а да делегација Ваљева борави у овом белоруском граду у јуну. Том приликом ћемо их упознати са нашим привредним потенцијалима, али и потенцијалима у области туризма и ту пре свега мислим на Дивчибаре као важан ресурс. Молодечно је град који има добро развијену прехрамбену и дрвну индустрију, град са само 1% незапослених лица, јаком пољопривредом, град који има око 100.000 становника и сматрам да имамо пуно простора за сарадњу“, оценио је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић након посете Белорусији.

Он је истакао да је делегација Србије на челу са премијером Александром Вучићем дочекана у Минску на величанствен начин и указао на то да постоје потенцијали за извоз пољопривредних прерађевина из Србије у Белорусију.