Приоритет су бољи услови у вртићима

Почетак » Приоритет су бољи услови у вртићима » Вести » Приоритет су бољи услови у вртићима

"Један од приоритета градске власти у Ваљеву у 2009. години биће побољшање услова боравка деце, али и запослених у Предшколској установи „Милица Ножица“. Из градског буџета за инвестициона улагања и набавку опреме за ову Установу у наредној години предвиђено је да се издвоји 30 милиона динара“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић на данашњој редовној конференцији за новинаре.

„Један од највећих проблема Предшколске установе су смештајни капацитети. План је био да се догради обданиште „Звончић“ и о томе се доста говорило протеклих година, али смо утврдили да пројекат за то не постоји, па смо одлучили да у 2009. години издвојимо средства за израду пројекта, што је први корак у решавању овог проблема. Такође, урадићемо и пројекат за изградњу новог вртића у МЗ “Градац“, на локацији која је већ опредељена за то, код основне школе „Владика Николај Велимировић“. Изградњом новог објекта и доградњом „Звончића“ у знатној мери повећаћемо капацитете Предшколске установе, што је годинама уназад велики проблем у граду. Планирамо такође да заменимо столарију у вртићу „Колибри“ у Новом насељу, да поставимо ламинат у свим вртићима, поправимо електро-инсталације, реконструишемо вешерај и централну кухињу, заменимо кровну конструкцију у вртићу „Пчелица“. Недавним ребалансом буџета обезбеђена су средства за замену столарије у вртићу „Пчелица“, а у току је набавка креветића, столова и столица у вредности од 1.570.000 динара “, рекао је градоначелник Јаковљевић. „За набавку дидактичког материјала у текућој години буџетом је већ било опредељено два милиона динара, али их Предшколска установа није искористила“, нагласио је градоначелник. „Зато ћемо у у 2009. години преусмерити та средства благовремено. Формирана је Радна група која ће се бавити решавањем захтева запослених у Предшколској установи. Одлуком о буџету за 2009. годину биће повећана новембарска зарада запослених, чиме ће бити изједначене њихове плате са платама у основном образовању“.

На новинарско питање зашто деца која похађају предшколски програм, а налазе се у целодневном боравку, не плаћају упола нижу цену, јер је предшколско образовање бесплатно, градоначелник је одговорио да је неопходно прилагодити локалне и републичке законе у многим, па и у овој области. Новинаре је интересовала и нова организација рада Градске управе као и рационализација броја запослених у Управи, али и у јавним предузећима и установама.
„Ми смо у поступку формирања две Градске управе са 10 одељења уз реорганизацију рада. За сада неће бити отпуштања, с тим што ћемо видети након систематизације радних места, да ли сви испуњавају услове или не. Једном броју запослених биће понуђен социјални програм, а један број ће отићи у пензију. Морамо ипак водити рачуна о људима који живе од ове плате. Што се тиче Топлане, ту неће бити потребе за оволиким бројем радника. Чекамо предлог нове систематизације“, рекао је градоначелник.
Једна од тема данашње конференције за новинаре била је и изградња затвореног базена. Градоначелник је оценио да је то свакако један од најважнијих задатака и да се Радна група већ озбиљно бави тим питањем, а да је за сада најреалније да затворени базен буде у Петници.
Што се тиче Студије паркирања за коју су такође новинари били заинтересовани, „када Комисија заврши рад“, рекао је градоначелник, „биће организован сусрет са новинарима где ће бити више речи о томе“.
Новинаре је на данашњој конференцији занимало и да ли је у плану набавка још једног котла за Топлану. Одговарајући на ово питање, градоначелник је нагласио да је то неопходно и у плану је, јер је то услов за даље ширење вреловодне мреже и да преостаје једино да се дефинише из којих средства ће се финансирати набавка још једног котла.

Leave a Comment