Природа и уметност

Почетак » Природа и уметност » Вести » Природа и уметност

 

Отварањем изложбе „Nature&Art“ у  галерији Народног музеја Ваљево, отворен је други Фестивал уметности младих „Раскршће“, који ће од 22. до 24. јула реализовати радионице визуелних уметности (уметнички камп), кратке приче, паркура и плеса. Изложба „Nature&Art“  је почетак пројекта који ће се реализовати у Ваљеву, Марибору и Београду. Иницијатор и уметнички директор  пројекта је ликовни уметник Ђорђе Станојевић, а организатор удружење „Ваљевска акција“, коју је недавно основало неколико креативних и успешних Ваљеваца, махом професионално афирмисаних у Београду.

На отварању изложбе говорили су Ђорђе Станојевић и Александар Ђукић из „Ваљевске акције“ и Божидар Мандић, оснивач прве уметничко-еколошке комуне у Србији „Породице бистрих потока“. Отварајући изложбу, Божидар Мандић је скренуо пажњу да је свет као никада у својој историји доведен у питање и да нас природа опомиње олујама, поплавама, пепелом из вулкана и на друге начине, те  да има још мало времена да човек промени однос према природи и спречи катастрофу. Уметност данас има задатак да опомиње, да утиче на буђење еколошке свести, пропагира повратак природи и суштинским вредностима, рекао је Мандић.

Аутори радова представљених на интернационалној изложби „Nature&Art“ су: Божидар Мандић, Ђорђе Станојевић, сон:ДА, Марко Црнобрња, Милорад Младеновић, Радомир Кнежевић, Бранислав Николић, Милена Путник, Војислав Радовановић, Сњежана Торбица, Мирослав Првуљ, Миломир Романовић, Никола Фаллер, Катарина Поповић и Душан Петровић. Изложбу потписују и историчари уметности Мирјана Пеитлер (Kunsthaus Graz) и Уна Поповић (МСУ Београд). Изложба ће у галерији Народног музеја Ваљево бити отворена до 10. августа.

Пројекат „Nature&Art“ наставља се наредна три дана на реци Градац, где ће у оквиру уметничког кампа Божидар Мандић држати радионице за младе уметнике на тему односа човека према природи, односа уметности и природе. У оквиру фестивала „Раскршће“, радионицу кратке приче водиће познати писац Марко Видојковић. Необичност и крајњу занимљивост „Раскршћа“ представља радионица паркура као једне врсте урбане уметности или живота у градовима. Паркур је настао у Паризу деведесетих година прошлог века са циљем да се човек оспособи за савладавање физичких и менталних препрека у градовима. Предавачи су из удружења “ Паркоур Србија“. У радионици плеса полазници ће савладати основе јужноамеричких плесова салсе, самбе, bachate, merengue i cha – cha – cha.

 

Leave a Comment