Привући туристе за одмор на Дивчибарама

Почетак » Привући туристе за одмор на Дивчибарама » Актуелно » Привући туристе за одмор на Дивчибарама

У оквиру летње промотивне кампање, под слоганом „Изабери своју авантуру- види Србију“ Дивчибаре су јуче посетили министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и в.д. директорке Туристичке организације Србије Марија Лабовић. Они су обишли новоотворени хотел „Црни врх“ који је као инвестиција браће Теодосић, Јована и кошаркашког репрезентативца Милоша, постао прави замајац развоја туризма на Дивчибарама. У име града Ваљева делегацију је дочекао члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић.

У пратњи ове делегације су били и бројни новинари из најважнијих српских медија, који су после Дивчибара имали прилике да посете Ваљеву и пренесу широм Србије све лепоте овог дела наше земље.

Министар Расим Љајић каже да Дивчибаре нису случајно изабране за посету, јер је ова дестинација у прва три месеца забележила раст броја туриста  за 50 одсто:

“ Ово је наставак кампање којом промовишемо домаће туристичке дестинације и још један је позив нашим грађанима и грађанкама да пре него што одлуче да искористе свој годишњи одмор, добро размисле и одаберу једну од ових дестинација. Ми смо данас на Дивчибарама, не случајно, већ из простог разлога што је ово можда једина дестинација не само у земљи  и шире која у прва три месеца бележи број раста туриста и долазака чак за 50  посто у односу на исти период прошле године, чак 30 посто раст остварених ноћења. Морам и то да кажем да је била ниска основа у 2019. години, али имајући у виду кризу и чињеницу да људи нису пуно путовали, ово је један скоро невероватан резултат, а он је последица пре свега ових инвестиција у приватном сектору. Захваљујући изградњи овог хотела од стране браће  Теодосић, ми имамо не само више потенцијал Дивчибара, већ покушај да тај потенцијал претворимо у стварни ресурс и стварну економску и туристичку моћ овог подручја. Ово ће свакако бити сасвим сигурно једна нова туристичка дестинација, имајући у виду чињеницу да је близу Београда. Недалеко одавде је бања Врујци, опет приватна инвестиција од преко пет милиона евра са комплексом отворених базена и читавим низом других садржаја и то треба да буде једна дестинација коју ћемо у наредном периоду итекако промовисати, са циљем да оне постану важан мото развоја читавог овог краја и региона. Наш циљ са Дивчибарама јесте да се задржи у првих топ десет дестинација. Прошле године су први пут дошле на девето место по броју остварених ноћења, а нема разлога да се то не догоди и у наредном периоду. С обзиром да нам предстоје нове инвестиције, овај хотел ће бити комплетно завршен за месец или два, са свим пратећим садржајима, пре свега спортским и фудбалским теренима, теренима за мале спортове. Ово је идеално место за припреме спортиста и верујем да ће многе спортске екипе и у млађим и у сениорским категоријама такође боравити овде и своје припреме спроводити на овој прекрасној планини,  у овом прекрасном објекту. Не верујем да у ширем региону постоје бољи услови за припреме спортиста него што су овде. Имали сте прилике да видите да из собе спортиста може да оде у спортске хале, отворене терене, нигде то видео нисам и ја очекујем заиста да ово буде идеална оаза за наше спортисте и не само за спортисте из региона,већ и из земаља Европске уније“, поручио је министар Љајић.

“ Овако висока категорија хотела је свакако значајна за туризам Србије, нарочито што се они налазе ван градских центара, поготово ван Београда, где имамо у највећем проценту хотеле са четири и пет звездица. Ово су хотели који су ван самог центра града, односно у овако лепим туристичким дестинацијама пружају могућност туристима да одаберу одмор који њима одговара. Јако је значајно да имамо хотеле који су на овако високом нивоу, али наравно и хотеле нижих категорија као приватни смештај, како би у зависности од платежне способности грађана они могли да одаберу оно што им највише одговара и што им највише прија. У склопу ове наше промотивне кампање  „Изабери своју авантуру – види Србију“, ми се трудимо да заиста покажемо дестинације у Србији које нису толико до сада биле препознате као значајне туристичке дестинације, а то мислим прво по броју ноћења и долазака домаћих и иностраних туриста. Наравно да те дестинације нећемо запоставити, али заиста желимо да на прво место истакнемо ове дестинације које могу да приме додатни број туриста и да ти туристи буду изузетно задовољни комплетном туристичком понудом. Зато смо данас  овде на Дивчибарама, али не само на Дивчибарама, били смо и у Мионици, у бањи Врујци, али ћемо ићи и до Ваљева, јер сви они заједно чине садржајан туристички производ који може туристима да пружи угодан одмор, који ће завршити са позитивним доживљајем и који ће трајати више дана, тако да на овај начин позивамо грађане да се ове године одмарају у Србији, да виде Србију, да пруже шансу Србији они који до сада нису урадили, али и они који имају навику да путују по Србији да тако и наставе и да ове године Србија буде прва дестинација избора када је летњи одмор у питању“, рекла је в. д. директорке ТОС-а Марија Лабовић.