Проблеми у снабдевању водом у селима

Почетак » Проблеми у снабдевању водом у селима » Вести » Проблеми у снабдевању водом у селима
Због елементарне непогоде-суше и проблема у снабдевању водом, Штаб за ванредне ситуације града Ваљева на данашњој седници предложио је градоначелнику да прогласи ванредну ситуацију на подручју села: Сандаљ, Пакље, Стрмна Гора, Доње Стубо, Сушица, Лелић, Богатић, Доње и Горње Лесковице. Ваљевском „Водоводу“ наложено је да предузме ванредне мере у циљу ублажавања последице суше на угроженом подручју тако што ће у систем сеоског водовода „Кукаљ“ укључити и воду са изворишта „Беле воде“.
 
„Када активирамо извориште „Беле воде“ моћићемо да обезбедимо пет литара воде у секунди на подручју сеоског водовода „Кукаљ“. Сада имамо само на том подручју издашност од 1,5 литара, што је апсолутно недовољно и становници ових села имају воду само у вечерњим сатима и то на кратко“, рекао је Селимир Манојловић, директор ЈКП „Водовод“ на данашњој седници Штаба и додао да је ово јавно комунално предузеће свакодневно у протеклом периоду допремало воду за пиће у цистернама у села која се налазе у угроженом подручју, али да је сада потребно наћи трајније решење.
 
„За разлику од сеоских водовода, проблема у снабдевању водом за пиће у градском подручју за сада нема. У овом тренутку користимо 450 литара воде у секунди, 300 литара са изворишта „Градац“ и 150 са изворишта „Пакље“. Иако је сушни период дуготрајан, не планирамо рестрикције у снабдевању водом градског подручја, али апелујемо на грађане да расположиве количине воде  рационално користе и то искључиво за пиће, а не за заливање зелених површина и у друге сврхе, док се издашност изворишта не побољша“, рекао  је Манојловић.
 
Штаб за ванредне ситуације на данашњој седници донео је закључак да се на подручју насељених места која се водом снабдевају са изворишта „Прскавац“, од 29. августа 2011. године, уведу рестрикције у снабдевању водом у складу са програмом ЈКП „Водовод“ Ваљево. 
 
Црвени крст обезбедиће 10 мобилних резервоара за пијаћу воду који ће бити постављени на угроженом подручју, а цистерне „Водовода“ ће свакодневно у више наврата снабдевати водом за пиће становнике ових села. За потребе снабдевања техничком водом биће ангажоване цистерне ЈКП „Видрак“.
 
Надлежна одељења Градске управе и јавна предузећа у сарадњи са Одељењем за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, свакодневно ће контролисати дистрибуцију воде на угроженом подручју. У циљу очувања санитарно-хигијенске исправности воде, забрањено је неовлашћено непосредно узимање воде из постојећих резервоара и каптажа, закључено је између осталог на данашњој седници Штаба.

Leave a Comment