Продужен рок за попис

Почетак » Продужен рок за попис » Вести » Продужен рок за попис
Рок за попис становништва, домаћинства и станова продужен је и трајаће до четвртка 20. октобра 2011. године до 20.00 часова. Одлуку је донела Пописна комисија града Ваљева имајући у виду да је одређен број грађана остао непописан у редовном термину од 1. до 15. октобра, као и током додатна три дана 16, 17 и 18. октобра. Осим Ваљева, рок за попис продужен је између осталог и у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу.
 
„У последња два дана у пописној канцеларији у Ваљеву, пописано је око 400 лица. Данас током целог дана грађани се и даље јављају, тако да је један број њих остао да се попише у после подневним сатима. Процењујемо да неће моћи мобилни тимови све да стигну, а по позивима грађана, закључили смо да има потребе да се попис продужи, па смо и искористили ту могућност“, рекла је на данашњој конференцији за новинаре Јелица Стојановић, члан Пописне комисије.
 
Иначе, према последњем извештају закључно са 18. октобром, у Ваљеву је пописано око 93.000 грађана и 41.200 домаћинстава, односно празних станова. „Податак о броју грађана који живе на територији града Ваљева није коначан. Када се изузму они који су овде само привремено присутни или одсутни, такође када се изузму они који живе у иностранству, тај број ће бити нешто мањи“, оценио је Бранко Јосиповић, начелник одељења републичког Завода за статистику у Ваљеву. 
 
Након редовних активности које су спроведене у протеклом периоду, Законом о попису становништва, домаћинстава и станова предвиђено је да се реализује и контрола квалитета података добијених пописом. Контрола ће се спровести у термину од 22. октобра до 5. новембра. У Републици Србији је изабрано 250 пописних кругова где ће се контролисати добијени подаци, а у Ваљеву ће за контролу бити опредељена два пописна круга у два одвојена дела града. „Податке које добијемо током контроле, упоредићемо са подацима добијеним током пописа и на тај начин проверићемо поузданост информација које су пописивачи добили током теренског пописа“, рекао је Јосиповић. Он је додао и то да је евидентно дошло до смањења броја становника који живе на селу, што је последица не само негативног природног прираштаја, већ и миграција сеоског становништва ка градовима. Што се тиче градског подручја у Ваљеву, грађани су најчешће емигрирали ка Београду. 

Leave a Comment