Проф. др Алан Тасман на пријему код градоначелника

Почетак » Проф. др Алан Тасман на пријему код градоначелника » Вести » Проф. др Алан Тасман на пријему код градоначелника
Један  од најистакнутијих психијатара света проф. др Алан Тасман, секретар за едукацију Светске психијатријске асоцијације и бивши  председник Америчке психијатријске асоцијације Америчког удружења директора за психијатријски тренинг, посетио је Ваљево и ваљевски Здравствени центар. Поред других угледних стручњака из ове области, проф. др Тасман био је један од предавача на семинару “Едукативни процеси у психотерапији”, који је одржан данас, а који су  организовали  Едукативни центар Здравственог центра Ваљево, Друштво психоаналитичких психотерапеута Србије и Психотерапијска секција Српског лекарског друштва.
 
Након предавања у Здравственом центру, професора Тасмана, који у Србији борави у друштву своје супруге, примио је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
Пожелевши им добродошлицу у наш град, градоначелник Јаковљевић је нагласио да град Ваљево у потпуности подржава све активности Здравственог центра, као важан сегмент превентивног деловања посебно у области промоције здравља и здравих стилова живота. „Здравствени центар готово сваке седмице окупља врхунске стручњаке из најразличитијих области медицине, што је свакако пример добре праксе свим другим здравственим установама у Србији. Град Ваљево даје пуну подршку напорима Здравственог центра да, кроз овакве и сличне семинаре, подигне  ниво знања кроз размену искуства са угледним лекарима и предавачима из земље и иностранства“, оценио је градоначелник Јаковљевић и изразио уверење да је ово само почетак добре сарадње са професором Тасманом.
 
Не скривајући задовољство што му се указала прилика да упозна на првом месту, град Ваљево, начин рада  и методе које примењују лекари ваљевског Здравственог центра, профосор Тасман се градоначелнику Јаковљевићу захвалио на срдачном пријему, оцењујући да је изузетно пријатно изненађен гостопримством које је у Ваљеву и Србији доживео. „Имали смо прилику да се упознамо са вашом богатом историјом, културом са чиме се можете поносити. Ја се овде осећам као код куће, а не као гост и посетилац. Квалитет рада ваше Психијатријске службе је на веома високом новоу, као и у многим другим угледним здравственим центрима које сам имао прилику да посетим. То се такође односи и на хирургију и на то можете бити поносни. Размишљам о томе да подржим и убудуће едукативне програме вашег Здравственог центра, јер овакве активности помажу да Ваљевци имају исти ниво лечења као у Београду и у осталим великим европским градовима“, оценио је професор Тасман. 
 
Прим.др Томислав Гајић, овом приликом рекао је да је циљ Здравственог центра да бар једном годишње организује овакве  семинаре се врхунским, светским предавачима. „Надамо се да ће то бити уз помоћ професора Тасмана. Ова активност се и уклапа у активности које су усмерене ка  промоцији менталног здравља које спроводи  Психијатријска служба, а  које ће до краја године бити интензивиране, јер је превентива веома важна у медицини посебно за људе који раде одговорне послове и који су под сталним стресом“, рекао је прим.др Томислав Гајић.
 
Боравећи у посети нашем граду,  проф. др Алан Тасман обишао је Ваљево, посетио Народни музеј, Бранковину, Модерну галерију. Сутра ће одржати предавање на Медицинском факултету у Београду.
Професор Тасман  је шеф Катедре за психијатрију и бихејвиоралне науке и директор Лабораторије за когнитивне науке Медицинског факултета у Луизвилу (САД). Предавач је и на Психоаналитичком институту Cincinati. Добитник је признања „предавач године“, коју му је 2000. године доделила америчка Асоцијација академских психијатара, а један је од ретких који су заслужили признање Краљевског универзитета психијатрије Велике Британије (2007. године). Аутор је тридесетак уџбеника и монографија, објавио је преко 150 публикација и скоро 300 стручних презентација. Његов уџбеник „Психијатрија“ проглашен је за „златни стандард“ у тој области медицине. 

Leave a Comment