Проглашена ванредна ситуација на делу територије града Ваљева

Почетак » Проглашена ванредна ситуација на делу територије града Ваљева » Актуелно » Проглашена ванредна ситуација на делу територије града Ваљева

Седница Штаба за ванредне ситуације којом је председавао градоначелник Ваљева, др Слободан Гвозденовић одржана је јуче поподне. На седници је донета одлука да се ванредна ситуација прогласи на делу територије града Ваљева.

Ванредна ситуација је проглашена пошто је због интензивних падавина током јула месеца причињена знатна материјална штета у неколико месних заједница на територији града Ваљева. Проглашена је ванредна ситуација у насељеним местима: Брезовице, Бачевци, Суводање, Ребељ и Белићи.

Оштећени су углавном општински путеви услед чега се саобраћај одвија отежано, док је у неким местима потпуно обустављен. Саобраћај додатно отежава вода која је присутна на самом путу али и наноси муља у зони пута. Поред тога, присутне су и рупе и канали који су се отворили услед бујица воде дуж трасе пута.

На седници Штаба за ванредне ситуације су донети закључци да се за радове на отклањању последица причињених елементарном непогодом- поплавом на општинским путевимa, ангажује „Инграп-омни“. Ово предузеће ће спровести радове на отклањању последица, у складу са техничком спецификацијом коју за сваки путни правац припрема Одељење за грађевинско земљиште и инфраструктуру и по појединачним ценама уговореним у поступку јавне набавке за истоврсне радове.

Градоначелник је рекао да је ванредна ситуација проглашена у пет насељених места и месних заједница. “У Брезовицама, тј. засеоку Стошићи оштећено је око 500 метара пута и два пропуста, док је у засеоку Петровићи оштећено око 300 метара пута и три цеваста пропуста. У месној заједници Бачевци (засеоку Книновци) још увек није могуће тачно утврдити у коликој дужини ће се вршити поправка пута због великог одрона који на том месту постоји“, рекао је градоначелник и додао да је код Бирчанског гробља оштећен пут у дужини од једног километра, док је у Бебића луци оштећено око 4 километра пута, колико и у селу Белићи. Градоначелник је истакао и да су на територији целог села Белићи оштећени путеви те да су они у потпуности непроходни због чега се у овом тренутку користе алтернативни правци.

На седници Штаба за ванредне ситуације оцењено је да се радови на санацији најугроженијих путних праваца могу финансирати из сталне буџетске резерве. Градоначелник је рекао и да је за извођача радова изабрано предузеће „Инграп-омни“ које већ од данас почиње са радовима на санацији ових саобраћајница и додао да ће надлежни органи стално пратити радове на оштећеним деловима пута. Према његовим речима ови радови би требало да буду завршени у наредних 15 дана.

Поред насељених места у којима је проглашена ванредна ситуација, знатна оштећења претрпела су и друга места као што су Вујиновача, Веселиновац, Жабари, Пријездић и др. У овим селима санација путева ће се изводити уз помоћ средстава која су опредељена за редовно одржавање макадамских путева како би се довели у задовољавајуће стање.

Што се тиче података о стварној штети, градоначелник каже да они за сада не постоје, али закључак са седнице Штаба за ванредне ситуације говори да ће комплетна оштећења моћи да се санирају уз помоћ сталне буџетске резерве, тј. износа од 11,3 милиона динара колико стоји на располагању.

Градоначелник је рекао и да ће проглашена ванредна ситуација бити на снази све док се у потпуности не отклоне последице великих падавина. “Оног тренутка када се отклоне последице одлука о проглашењу ванредне ситуације биће стављена ван снаге и кренуће се у даље редовно одржавање макадамских путева”, рекао је градоначелник, др Слободан Гвозденовић, који је уједно и Командант Штаба за ванредне ситуације.