Проглашена ванредна ситуација на Дивчибарама

Почетак » Проглашена ванредна ситуација на Дивчибарама » Вести » Проглашена ванредна ситуација на Дивчибарама
Штаб за ванредне ситуације града Ваљева прогласио је ванредну ситуацију на Дивчибарама због проблема у водоснабдевању. Суша у протеклом периоду је у значајној мери допринела томе да доток воде на свим извориштима на овом подручју буде низак, а неколико месеци већ надлежне градске и јавно-комуналне службе предузимају све потребне мере у циљу ублажавања и превазилажења проблема који су проузроковани сушом. „На великим сеоским водоводима као што су Кукаљ, Крчмар и Прскавац, већ су уведене рестрикције, а становништво се снабдева водом за пиће цистернама. На Дивчибарама је била слична ситуација, међутим од јуче је ван функције акумулација са које се сирова вода прерађује у пијаћу воду и дистрибуира корисницима. Имајући у виду ту ситуацију, а у складу са Законом када су евидентне претње и ризици по становништво и материјална добра, потребно је применити посебне мере заштите становништва и тада се стичу услови за проглашење ванредне ситуације. Сада када је ванредна ситуација проглашена у насељеном месту Дивчибаре, руковођење и координацију свих активности преузима градски Штаб за ванредне ситуације и ми ћемо непрекидно радити, одржавати седнице и успоставићемо дежурство у Оперативном центру Ваљеву МУП-а Републике Србије на телефону 985 где ћемо 24 сата примати захтеве грађана са подручја на коме је проглашена ванредна ситуација“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Милан Михајловић, начелник Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.
 
Истовремено  створили су се услови да се изврши чишћење акумулације како би она била оспособљена за поновно успостављање нормалног водоснабдевања. Штаб за ванредне ситуације је наложио ЈКП „Водовод“ да одмах отпочне активности за чишћење акумулације и да их реализује најкасније у року од наредних десет дана. Снабдевање становништва водом за пиће обављаће се цистернама које ће бити постављене у центру Дивчибара.
 
Завод за јавно здравље и санитарна инспекција обавештавају јавност да вода на свим алтернативним изворима на Дивчибарама није за пиће. Штаб је дао налог надлежним инспекцијама да се одмах истакну табле на свим извориштима са упозорењем да вода није за пиће. „Апелујемо да се искључиво користи вода за пиће која се допреми цистернама или флаширана вода које ће бити у довољним количинама у свим трговинским центрима на Дивчибарама“, рекао је Михајловић. Он је нагласио и то да ће се све активности које Штаб буде предузимао у условима ванредне ситуације на Дивчибарама, финансирати из градског буџета из ставке која је предвиђена за ванредне ситуације. Истовремено, инспекцијске и друге надлежне службе вршиће непрекидан надзор у спровођењу мера и наредби Штаба за ванредне ситуације. Михајловић је на данашњој конференцији за новинаре истакао да очекује стабилизацију ситуације са водоснабдевањем на
 
Дивчибарама када се заврши чишћење акумулације и када се након падавина акумулација напуни што ће омогућити функционисање тамошњег водовода.
 
Помоћник градоначелника и члан Штаба за ванредне ситуације Селимир Манојловић на данашњој конференцији за новинаре истакао је да предстоји један значајан посао у систему јавног водовода, а то је да се систем оспособи како би што мање проблема било у будућем периоду. „Језеро које је основни извор за снабдевање водом није чишћено више од 20 година, а процењује се да је само за тај посао потребно између 4-6 милиона динара, док ће се тачан износ знати тек након потребних мерења и испитивања. Уз то завршићемо и неопходне радове на Постројењу за прераду воде након чега ћемо бити у прилици коначно да добијемо дозволу да је вода на Дивчибарама за пиће. С обзиром на то да су значајна средства током лета већ уложена у ово Постројење, наш је циљ да у току ове године то и завршимо“, истакао је овом приликом Манојловић. Он је нагласио и то да се на Дивчибарама морају обезбедити стабилни услови за уредно снабдевање водом. Улагање у водоводну мрежу  захтева значајна средства, процењује се између 5-7 милиона евра, док би само израда пројекта коштала 30 милиона динара. Манојловић је овом приликом нагласио да је основ за даљи развој Дивчибара управо улагање у комуналну инфраструктуру и то у водоводну, канализациону мрежу и путеве. 

Leave a Comment