Проглашена ванредна ситуација

Почетак » Проглашена ванредна ситуација » Вести » Проглашена ванредна ситуација
На територији града Ваљева проглешена је ванредна ситуација због елементарне непогоде кише и проглашења ванредне одбране од поплава у сливу реке Колубаре и Љубостиње. Штаб за ванредне ситуације на данашњој седници образовао је радну групу коју чине представници Одељења за ванредне ситуације, ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“, ЈКП „Водовод“, Одељења за инспекцијске послове и Одељења комуналне полиције, која ће примати позиве грађана са угрожених подручја и након утврђивања приоритета одлучивати о потреби предузимања активности и обавештавати надлежне службе на терену.
Седиште радне групе је у Одељењу за ванредне ситуације, а сви позиви могу бити упућени на телефон 1985. Од дана проглашења ванредне ситуације, Радна група дежураће 24 сата, а период дежурства накнадно ће бити одређивани у складу са постојећом ситуацијом. Комуникација са суграђанима са сеоског подручја биће обезбеђена преко референата месних канцеларија који ће све пријаве и захтеве са угрожених подручја дистрибуирати Радној групи.
Штаб за ванредне ситуације на данашњој седници донео је и закључак да се обавезују директори основних и средњих школа на територији града Ваљева и Предшколске установе „Милица Ножица“ да прате стање у погледу постојања услова за безбедно одвијање наставе и по потреби да прекину рад школе или Установе.
Обавезују се грађани, привредна друштва и друга правна лица да након проглашења ванредне ситуације предузму све мере одбране од поплава којима се спречава настанак, односно отклањају последице поплаве. Упозоравају се власници сеоских домаћинстава да благовремено изврше евакуацију стоке са угрожених подручја.
Обавезују се сва предузећа, установе и службе да у време трајања ванредне ситуације обезбеде стална дежурства и доступност Одељењу за ванредне ситуације, а у циљу праћења стања и предузимања мера у складу са ситуацијом коју узрокују обилне кише. Активиран је и стручно-оперативни тим за одбрану од поплава.
Иначе, на територији града Ваљева од јуче је пало 44 литара кише по метру квадратном, а процењује се да ће  у наредна два дана пасти 120 литара по метру квадратном. Град Ваљево је предузео све превентивне мере, а ангажовани су све надлежне службе и механизација. Сви оперативни тимови прате ситуацију на терену 24 сата, а очекује се да ће водостај река бити највећи сутра.

Leave a Comment