Пројекат City Walk – Извештај о догађају у Плзењу, Чешка Република

Почетак » Пројекат City Walk – Извештај о догађају у Плзењу, Чешка Република » Актуелно » Пројекат City Walk – Извештај о догађају у Плзењу, Чешка Република

Партнери из Аустрије, Бугарске, Хрватске, Чешке, Мађарске, Румуније, Србије, Словачке и Словеније окупили су се на мултилатералном састанку пројектних партнера. Састанак се одржао у граду Плзењ, у Чешкој, 27. и 28. новембра 2018. године, а домаћин је била Регионална развојна агенција Плзењске регије. Град Ваљево на конференцији у Плзењу су представљали Тијана Тодоровић руководилац Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове, Ненад Бранковић координатор пројекта и Марија Митровић из Одељења за урбанизам.

Партнери су се састали 27. новембра у ренесансној Градској већници у Плзењу, а поздравили су их Филип Ухлик из Регионалне развојне агенције Плзењске регије и заменик градоначелника града Плзења, г. Михал Возобуле. Након уводног говора уследиле су презентације техничких стручњака. Г. Петр Рашка са Института за урбанизам и развој представио је проблем урбанистичког и транспортног планирања у Плзењу са фокусом на проходност, а г. Јакуб Мареш из архитектонског студија “Аteliér k světu” презентовао је тзв.Scoobike-sharing system” у Плзењу. Након техничке презентације уследила је шетња кроз град. Шетњу су водили домаћини и технички стручњак који је указао на већ предузете специфичне мере у граду у циљу побољшања проходности. Техничка презентација у комбинацији са вођеним обиласком града пружила је учесницима бољи увид у проходност у граду. Обилазак се завршио кратком вожњом тролејбусом.

Друга половина дана је почела састанком интерног управног одбора на ком су партнери кратко дискутовали о досадашљем прегледу пројектних активности. Након кратког прегледа напретка уследиле су презентације о статусу Планова проходности које су припремили пројектни партнери. Након тога, партнери су се окупили на паузи за кафу, а за то време простор је припреман за интерактивну радионицу везану за искуства у планирању. На радионици су партнери радили по групама, подељени према државама из којих долазе, да би припремили преглед онога што је било добро, шта је добро урађено и са каквим изазовима су се сусретали приликом израде Планова проходности И пешачења. Појединачна запажања унутар група су затим разматрана међу партнерима. Радионица се показала веома корисном за унапређење водича за планирање проходности, дискусију о проблемима и потешкоћама И за сва питања у вези са локалним плановима проходности.  Дан је настављен обиласком пиваре “Pilsner Urquell”.

У среду 28. новембра партнери су разговарали о напретку радних пакета, представили већ реализоване активности и своје планове за кампање за подизање свести, као и пилот активности. Касније је уследила презентација wеб странице и индекса проходности. Партнери су такође имали прилику да тестирају апликацију под називом “Wаlk’n’Smilе” која је развијена у оквиру пројекта. Дан је настављен разговором о проблемима у вези са управљањем пројектом као и о важним информацијама у вези са извештавањем, а закључен је прегледом планираних активности за наредних шест месеци. Завршни мултилатерални састанак ће се одржати у Великом Варадину (Орадеи), у Румунији, у марту 2019. године.

Апликација за мобилне уређаје “Walk’n’Smile” је сада доступна за преузимање у Google Play продавници (https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mineroit.walknsmile), или путем линка на почетној страници (https://rri.hu/citywalk/sources).

О пројекту CityWalk

CityWalk je пројекат одобрен од стране Дунавског транснационалног програма који су су основали фондови Европске уније, ИПА (Инструмент за претприступну помоћ) и ЕРДФ (Европски регионални развојни фонд) и тежи ка енергетски одговорним местима успостављајући проходне градове у дунавској регији. Помаже градовима да смање емисије штетних гасова, буку и постану сигурније, боље место за живот, повећавајући улогу одрживијих и активних видова мобилности у урбаном транспорту, као што су бициклизам и пешачење. Пројекат се бави изазовом уз холистички приступ: побољшање урбане мобилности кроз ефикасно комбиновање различитих транспортних средстава идентификовањем препрека, као и израдом и имплементацијом плана за отклањање тих препрека. Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера (међу којима је и град Ваљево) из Словеније, Мађарске, Чешке, Словачке, Аустрије, Србије, Хрватске, Румуније и Бугарске. Укупна вредност пројекта је 2,38 милиона евра и траје до краја маја 2019. године.

За више информација о пројекту City Walk посетите: www.interreg-danube.eu/citywalk