PROJEKAT “CITY WALK” – Koraci ka oživljavanju gradova

Почетак » PROJEKAT “CITY WALK” – Koraci ka oživljavanju gradova » Актуелно » PROJEKAT “CITY WALK” – Koraci ka oživljavanju gradova

Obuka za planiranje prohodnosti i transnacionalni simpozijum u okviru projekta „CityWalk“ u Ptuju, Slovenija.

28. novembra 2017. godine održan je „Transnacionalni simpozijum“ u Kongresnom centru Dominikanskog manastira u Ptuju u okviru projekta „City Walk“. Simpozijum, koji je organizovao vodeći partner projekta – Centar za naučna istraživanja „Bistra Ptuj“ – bio je tematski i promotivni događaj koji je služio kao forum višeg nivoa za stručnjake, aktere na nivou Evropske unije i iz partnerskih zemalja, kao i zakonodavce u cilju dostizanja rezultata projekta. Simpozijum se bavio preprekama održivih oblika mobilnosti u gradovima. U skladu sa Dunavskim transnacionalnim programom, ovaj događaj je pružio mogućnost stvaranja sinergija u oblasti održive mobilnosti.

Ključni govornik događaja, Džim Voker, predstavio je aspekte, izazove i rezultate istraživanja u vezi sa pitanjima prohodnosti u gradovima širom sveta. Džim Voker je osnivač i promoter međunarodne humanitarne organizacije „Walk21“, posvećene promovisanju šetnje, hodanja, zdravih stilova života u gradovima. Njen cilj je da šetnju učini prijatnim načinom svakodnevnog transporta, rekreacije i zdravlja putem efektivnih politika, programa i planova širom sveta. Neformalna mreža koja je porasla i dospela do gotovo svakog kutka na svetu, bila je instrument za renesansu profesionalnog, političkog i interesa zajednice za pešačenje. Model ima za cilj da bude sveobuhvatan, autoritativan i inkluzivan za one sa direktnim i indirektnim interesovanjem za hodanje u urbanom okruženju. On prihvata pojedince, kao i organizacije i daje priliku ljudima, lokalnim vlastima, preduzećima, organizacijama i institucijama da pokažu svoj interes i posvećenost hodanju. „Walk21“ ima za cilj podstiče hodanje kao održiv model konsolidacijom napora partnerskih gradova u visokoprofilnu inicijativu u cilju podrške ambicijama za izgradnju ili obnovu 100.000 km trotoara do 2030. godine – sa fokusom na trasnportnim centrima.

Drugi deo simpozijuma CityWalk-a je nastavljen u vidu dva različita panela, oba sa tematskim stručnjacima iz oblasti urbanističkog planiranja koji su razmatrali pitanja održivog urbanog planiranja i dizajna gradova, ekološki uticaj saobraćaja, infrastrukture pešačkih zona, porast građanske svesti, zakone i propise.

Temu prvog panela – „Gradovi napravljeni sa šetnju“ predstavio je Bela Kezi (MEGAKOM razvojni savetnik). Prezentacije dr Jerneja Tirana (Geografski institut Anton Melik, SRZ SAZU), Marka Peterlina (Institut za prostorno planiranje Slovenije), Mirjama Luketiča i dr. Andreja Kuzmanića (ZUM urbanizam, planiranje, projektovanje d.o.o.) se bavila problemima uličnog dizajna i pešačke infrastrukture, podizanjem svesti i obrazovanja, zakonima i propisima u vezi sa pešačkim područjima u gradovima. „Neki ljudi nemaju izbor da biraju svoj poželjni način transporta, ali u razvijenim zemljama to rade – i umesto toga, izbor motorizovanog transportnog načina može dovesti do nedostatka fizičke aktivnosti, veće emisije ugljenika, manje društvenih kontakata, slabijeg zdravlja i gojaznosti. Dakle, iako je hodanje najprirodniji način kretanja, njegov izbor nije pouzdan. Imamo manje vremena, živimo u društvu orijentisanom ka automobilima, ali mi nekako treba da podstaknemo ljude da se više kreću“, rekao je Jernej Tiran.

Drugi panel – „Urbano okruženje – održivo urbanističko planiranje i projektovanje“ – nastavio je prof. Aleksandar D. Slaev sa Univerziteta u Varni, Bugarska, dr Luka Mladenovič (Institut za planiranje Republike Slovenije), Andras Ekes (Mobilisimus d.o.o.) i mag. Polona Andrejčič Mušič  (CISUM istraživanje u razvoju). Raspravljalo se o tome šta grad čini održivim i klimatski prihvatljivim, kao i o pitanjima prostornog planiranja za održivost i arhitektonskim i urbanističkim dizajnom u održivoj mobilnosti. Konsultant za bezbednost saobraćaja i urbanistički integralni dizajn saobraćaja, mag. Polona Andrejčič Mušič, objasnila je arhitektonsku tačku razmišljanja: „Visokokvalitetne, neometane pešačke staze pružaju osnovnu pokretljivost za sve. Osim toga, elementi uređenja i aktivne ivice zgrade transformišu pešačke staze u živi javni prostor. Mreža gustih pešačkih staza bi trebalo da rezultira kratkim, raznovrsnimi direktnim vezama koje poboljšavaju pristup robi, uslugama i javnom prevozu“.

Partneri projekta „CityWalk“ iz devet podunavskih država, među kojima je i grad Valjevo, sastali su se u Ptuju, Slovenija, na obuci u trajanju od dva dana. Stručnjaci za razvoj grada, Bela Kezi, prof. Aleksandar Slaev, Peter Nikolov i Zoltan Barna-Lazar, organiizovali su obuku koja je uključivala uvod u ključne principe prohodnosti, razumevanje pešaka, kontekst i planiranje dokumenata za planiranje pešačenja. Partneri su takođe radili na pripremi lokalnih planova za prohodnost, testiranjima na terenu, kao i kako poboljšati prohodnost kroz primere iz prakse.

Sledeći sastanak projektnih partnera planiran je za april 2018. godine, u gradu Vajs, u Austriji.

„CityWalk“ projekat je odobren u okviru Dunavskog transnacionalnog programa koji se finansira iz fondova Evropske unije, ERDF i IPA, te teži da uspostavi energetski odgovorna mesta u gradovima u regionu Dunava. Pomaže gradovima da smanje emisije štetnih gasova, buku i postanu sigurnija, bolja mesta za život povećavajući ulogu održivih i aktivnih oblika mobilnosti u gradskom saobraćaju, kao što su hodanje, pešačenje i biciklizam. Projekat se bavi rešavanjem izazova uz holistički pristup: poboljšanje urbane mobilnosti kroz efikasno kombinovanje različitih transportnih sredstava identifikovanjem prepreka, izradom i implementacijom plana za rešavanje tih prepreka. Projekat sprovodi konzorcijum od 13 partnera (među kojima je i grad Valjevo) iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Ukupna vrednost projekta je 2,38 miliona evra i traje do maja 2019. godine.

Za više informacija o projektu CityWalk posetite:

www.interreg-danube.eu/citywalk