Пројекат „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“

Почетак » Пројекат „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“ » Актуелно » Пројекат „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“

У оквиру реализације пројекта „Партнерство одрживог развоја једница локалне самоуправе“ који заједнички спроводе Град Ваљево и Град Пфафенхофен, одржана je конференција под називом „Партнерством до зелених градова“. Конференција је одржана у Свечаној сали Музичке школе „Живорад Грбић“. Конференција је намењена ученицима виших разреда Прве основне школе и ученицима средње Музичке школе „Живорад Грбић“, за које су одржана два популарна предавања на тему циљева одрживог развоја и на тему очувања животне средине и биодиверзитета.

Град Ваљево заједно са немачким градом Пфафенхофеном учествује у пројекту “Партнерство одрживог развоја једница локалне самоуправе“. Пројекат је финансијски подржан у оквиру програма Сервисне службе за јединице локалне самоуправе једнога света који спроводи организација Engagement Global по налогу немачког Савезног министарства за привредну сарадњу и развој.

Циљ пројекта је креирање јавних политика на локалном нивоу усмерених према остваривању циљева одрживог развоја из Агенде 2030. Одрживи развој је развој који задовољава потребе садашњих генерација, а не угрожава задовољавање потреба будућих генерација. Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је 2015. године Агенду 2030 као наставак спровођења Миленијумских циљева. Агенда 2030 са 17 циљева одрживог развоја и 169 циљних вредности покрива три кључне димензије одрживог развоја и то економски раст, социјалну инклузију и заштиту животне средине. Визија Партнерством до зелених градова је стварање зелених оаза на градским урбанизованим локацијама и приближавање природе свим нашим грађанима. Партнерски градови Ваљево и Пфафенхофен су се определили за ангажовање на постизању три кључна циља, заједничка и једном и другом граду: учинити градове инклузивним, безбедним, прилагодљивим и одрживим, одрживо управљање шумама, борба против изумирања биосфере, заустављање пада квалитета плодног тла, заустављање губитка биодиверзитета, обнављање глобалниих партнерстава у циљу одрживог развоја.

У име градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића присутнима се обратио помоћник градоначелника Мирослав Пимић. “ У склопу реализације пројекта два града су решила да спроведу активности које ће допринети подизању свести грађана о значају одрживог развоја са посебним акцентом на очувању биодиверзитета. Тим поводом је у граду Пфафенхофену 19. априла спроведена јавна манифестација о одрживости и акција озелењавања јавних површина. Град Ваљево се определио да данас, у присуству партнера из Пфафенхофена организује сличну конференцију намењену ученицима како би се подигла свест о значају одрживог развоја и одговорности коју имају према природи. Изабрано је пет локација – јавних површина које ће бити озелењене, а међу којима су Прва основна и Музичка школа, угао Карађорђеве и Сиђелићеве улице, површина испред Дома здравља и обданишта „Колибри“. Чврсто сам уверен да је реализација овог пројекта само почетак многих заједничких пројеката који ће тек уследити.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић пожелео је добродошлицу у Ваљево градоначелнику Пфафенхофена Томасу Херкеру и сарадницима уз очекивање да ће сарадња два града бити још интензивнија, с обзиром на то да ова два града имају дугу сарадњу скоро 20 година. “ Користим прилику да искажем нашу жељу да наставимо сарадњу са Пфафенхофеном и да постанемо бољи дружећи се са бољима. То је интенција овог града јер је град Пфафенхофен заиста на једном високом нивоу коме ми треба да тежимо“, рекао је заменик Јеремић.

Градоначелник немачког града Пфафенхофена  Томас Херкер у обраћању истакао је да сарадња ова два града датира још од 1999. године од бомбардовања када су стизале донације хуманитарне помоћи преко Друштва пријатељства ова два града. Постоји изузетан ниво добре сарадње, која је из године у годину све богатија на радост и једних и других. Подсетио је да ова два града имају дугогодишњу сарадњу и да су изградила пријатељске односе. “Радујем се што сам по први пут дошао у овај град, где сам изузетно лепо дочекан и заиста се осећам као код своје куће. Наш данашњи симболични чин сађења заједничког дрвета је само почетак, а ви децо треба да преузмете одговорност о планети на којој живимо“, истаако је градоначелник Херкер.

Након тога  је спроведена акција заједничке садње садница у дворишту Прве основне школе и Музичке школе.