Пројекат „ Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“

Почетак » Пројекат „ Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“ » Актуелно » Пројекат „ Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“

У програму Владе Републике Србије, у оквиру реформе радног законодавства, у циљу смањења сиве економије, напоменуто је да ће бити донет Закон о привременом  ангажовању на сезонским пословима и да ће на тај начин бити легализовани сезонски радови чиме ће, само у пољопривреди, преко 300.000 лица бити уведено у легалне привредне токове. То подразумева увођење електронског система за једноставно пријављивање сезонског рада, по узору на мађарски модел у 2017. години.

Тим поводом Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде, Министарство финансија, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Отворени регионални фонд за модернизацију општих услуга Немачке агенције за међународни развој (ГИЗ) су потписали Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „ Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“.

Пројектни задатак је и организација Инфо дана у склопу које је одржан скуп на тему пројекта „Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“ у Великој сали Скупштине града.  Задатак Инфо дана је да у локалним самоуправама најави нови систем, односно механизам за поједностављено запошљавање и поједностављену уплату доприноса и пореза за сезонске раднике.

Небојша Жугић, менаџер за правне послове Националне алијансе за локални економски развој, упознао је присутне и презентовао сам пројекат и рекао да ће се Инфо данима, полазећи од пољопривредних газдинстава на територији локалне самоуправе, уз примену принципа информисати што већи број заинтересованих лица и да је у оквиру пројекта одабрано 15 локалних самоуправо у коју спада и Град Ваљево.

Испред Града Ваљева, у име градоначелника др Слободана Гвозденовића присутнима се обратио његов помоћник Никола Радојичић.

„Сезонско запошљавање у нашем граду је масовно, посебно у летњем периоду, у сезонским радовима у пољопривреди и грађевинарству. Имамо велике површине засејане малином на скоро 1000 хектара, око 500 хектара засејаних површина купином, 4,5.000 хектара површина под шљивама, што у Србији представља озбиљан потенцијал. Самим тим пољопривредна производња захтева велики број радника. Данас смо ту да  представимо пројекат „ Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“ који ће помоћи да изађемо из сиве зоне и омогућити пољопривредним газдинствима да пријаве своје раднике“ рекао је Радојичић.

Скупу су присутвовали привредници, односно власници пољопривредних газдинстава, као и сезонски радници који су имали прилику да се информишу о новинама везаним за запошљавање сезонских радника.