Пролећно распремање Ваљева

Почетак » Пролећно распремање Ваљева » Вести » Пролећно распремање Ваљева
Традиционална акција пролећног распремања града почиње 22. априла, на Дан планете земље, а 25. априла креће чишћење корита реке Обнице и шуме у Белом пољу, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у ЈКП “Видрак” Ваљево.
 
У овом тренутку су у најгорем стању речни токови, након поплава које су нас задесиле прошле године, рекао је директор “Видрака “Ђорђе Милановић:
 
 
“Нисмо желели да ова акција буде пуко чишћење дивљих депонија које се појављују из године у године. Замислили смо низ едукативних радионица, поготово смо се усмерили на рад са основним школама. Желели смо да урадимо и нешто што ће бити друштвено одговорно, па смо нашли и спонзоре за чишћење графита по граду. У оквиру пролећног улепшавања града офарбаћемо ограду на ОШ “Нада Пурић”, у чему ће нам помоћи фирма “Молер” која ће донирати боју. Радићемо сређивање и фарбање ограде на фудбалском терену у Новом насељу, фарбаћемо мостове у сеоским месним заједницама. Предузће “Ерозија” је донирало 100 садница зимзеленог и листопадног дрвећа, које ћемо посадити у двориштима основних школа. Расадници цвећа ће донирати цвеће за школе.”
 
Милановић је рекао да ће дежурни број бити 294-775, на који ће грађани моћи да пријављују дивље депоније и да се пријављују за учешће у акцији. У оквиру ове акције ће бити сакупљан и стари намештај и бела техника, који ће преко Удружења грађана “Добри људи” бити подељен људима којима је то потребно. У сарадњи са Удружењем “Добри људи” биће постављене посуде, у које ће грађани одлагати гардеробу и обућу која им више не треба.
 
У оквиру пролећног умивања Града биће опрани и очишћени паркинг простори, као и ванредно кошење. Биће кошен и простор око пруге Београд-Бар. Од 15. маја до 1. јуна трајаће акција за избор најлепшег балкона и најлепшег дворишта.
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић је изразио задовољство што се велики број грађана одазива на овакве акције и позвао је и грађане и привреду Ваљева да тако буде и ове године:
 
“Велику подршку смо и до сада имали од стране школа, Војске Србије, грађана који живе у великим стамбеним насељима, где је најуочљивија неодговорност појединих суграђана према животној средини. И ове године имаћемо подршку бројних предузећа и верујем да ћемо сви видети ефекте овог пролећног распремања. Ово је прилика да јавна предузећа и инспекције, а самим тим и град Ваљево заједно са својим суграђанима спроведемо акцију која ће унапредити стање наше животне средине. Сви дугујемо поколењима која долазе после нас, а и себи самима, да сачувамо и побољшамо нашу животну средину”, рекао је Александар Вујић Суботић.
 
У сарадњи са Центром за културу, Матичном библиотеком “Љубомир Ненадовић”, Музичком и Пољопривредном школом, почињу бројне активности којим ће се обележити и 22. април – Светски дан планете Земље.
 
“Литерарни и ликовни конкурси су расписани и 22. априла у 9.30 часова ћемо у Центру за културу отворити ликовну изложбу и доделити по три награде за најбоље на ликовном и литерарном конкурсу. Организовали смо два извођења позоришне представе “Цвет који ће спасити свет” за децу из градских и сеоских школа, у два термина, од 10 и од 12 сати. Програм се тог дана завршава концертом ученика Музичке школе у Пољопривредној школи”, најавио је Милош Смиљанић, директор Центра за културу.
 
Сузана Перић, директорка Музичке школе “Живорад Грбић” је рекла да ова школа увек подржава конструктивне акције.
 
“Осим што смо образовна институција, ми смо и институција културе. С обзиром на то да је повод Дан планете Земље, са колективом Пољопривредне школе у Ваљеву смо дошли на идеју да уприличимо леп уметнички програм у дворишту ове школе. 22. априла, са почетком у 18 часова ће у прелепом дворишту Пољопривредне школе бити одржан концерт ученика средње школе. Представићемо се оним најбољим што школа има, а то су хорови, оркестри и камерни састави, заједно са Драмским студијом Пољопривредне школе. Акценат ће бити на важности очувања природе и лепоту природе, као вечиту уметничку инспирацију”, најавила је Сузана Перић.
 
Саша Ивановић, начелник Одељења за инспекцијске послове града Ваљева, је рекао да ће акција трајати до половине јуна месеца, а ако буде било потребе, радиће се и дуже:
 
“Поред јавних служби и грађана, учествоваће и припадници Војске Србије, штићеници Казнено-поправног завода, ученици. Акција је незванично почела, јер је “Видрак” уклонио 60 кубних метара отпада. Локације које су прошле године чишћене су сада у мало бољем стању, јер нема више толике концентрације отпада. Војска Србије ће 25. априла радити на потезу реке Љубостиње, од војне амбуланте, до моста на Љубостињи, а штићеници КП дома ће чистити једну локацију 28. априла. Замолио бих све волонтере, људе који су заинтересовани да се прикључе овој нашој акцији, да нам помогну на било који начин. Позивамо и привредне субјекте да нам донирају саднице дрвећа или цвећа, или да нам помогну на начин који могу. Грађани се могу јавити и на телефон 064/875-2688.”
 
Почела је и седмица рециклаже и школе “Нада Пурић” и школа у лесковицама су већ прикупиле 6 тона старог папира. Током следеће недеље ће посуде бити постављене и по осталим школама. Друштво истраживача “Владимир Мандић Манда” ће организовати едукативне радионице по школама. Форимиран је и тим који ће израдити Ваљевски еколошки буквар.
 
 
Дежурни телефони на који се могу пријавити дивље депоније, стари намештај и апарати: 294-775
 
Термини чишћења
25.4. – река Обница и шума у Бело Пољу
09.5. – река Градац
16.5. – путни правац Ваљево-Бранковина и Бранковина
23.5. – пуни правац ваљево – лелић
30.5. – река Јабланица
06.6. – река Љубостиња
13.6. – Рађевачке шуме
20.6. – Јасеница – простор око гробља
 
Кабасти отпад
– у следећим терминима грађани могу поред постојећих контејнера износити свој кабасти отпад:
25. и 26.4. – МЗ „Градац“, МЗ „Попаре“, МЗ „Стари град“, МЗ „ЖЈШ“
02. и 03.5. – МЗ „Брђани“, МЗ „А. Савчић“
09. и 10.5. – МЗ „Крушик“ и МЗ „Н. Пурић“
16. и 17.5. – МЗ „Горић, МЗ“Н. Насеље“ и МЗ „НОВ“
 
Одећа и обућа
25. и 26.4. -МЗ „ЖЈШ“- контејнери за прикупљање половне одеће и обуће биће постављени на углу улица Узун Миркове и Карађорђеве и у МЗ „Андра Савчић“ код старе цркве
02. и 03.5. – МЗ „Андра Савчић“ – угао Селимира Ђорђевића и Душанове и угао Мајора Илића и Радничке
09. и 10.5. -МЗ „НОВ“ – преко пута апотеке „Вега“ и код улаза бр. 17
 
Пролећно умивање града
03.-10. маја –прање улица и паркинга у МЗ „НОВ“
10.-17.маја – прање улица и паркинга у МЗ „Нада Пурић“
17.-24.маја – прање улица и паркинга у МЗ „Крушик“
 
 
Ванредно кошење
25.4. -паркинг у Петници и простор око месне заједнице
09.5. – двориште Болнице
16.5. – пруга Београд-бар (од железничке станице до првог тунела)
23.5. – Петничко језеро
30.5. – парцела „Језеро“
06.6. – Брђани – око 6. школе (у изградњи) и обданишта
13.6. – око темења нове Хале спортова
20.6. – пруга Београд – Бар
 
 
 
Недеља рециклаже у школама – од 29. до 24.4
 
 
Акција „Скидања графита по граду“
 
Израда ваљевског еколошког буквара
 
Едукативне радионице Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“
 
Акција „Најлепши балкон“ и „Најлепше двориште“ -пријаве са фотографијом се шаљу од 15. маја до 1. јуна (пријаве слати на мејл)
 
Акција пролећног улепшавања
– фарбање ограде 4. Основне школе (спонзор у материјалу „Молер“)
– сређивање и фарбање ограде ФК „Јуниор Ново Насеље“
-фарбање мостова у сеоским месним заједницама
-садња дрвећа у Основним школама (донатор садног материјала „Ерозија“ -100 садница четинара и лисопадног дрвећа)
-садња цвећа у Основним школама
 
Израда рекламног-едукативног спота „Велико (ра)спремање града“ (АСМедиа)
 
22. април – Дан планете
09:30 часова -отварање изложбе и додела награда (по основу литерарног конкурса и ликовног конкурса) – (награде обезбедила књижара „Уна“)
10:00 часова – позоришна представа – 1. група – „Цвет који ће спасити свет“
12:00 часова – позоришна представа – 2. група – „Цвет који ће спасити свет“
18:00 часова – двориште Пољопривредне школе – концерт Музичке школе „Концерт у цвећу“
 
Учесници и спонзори:
Град Ваљево, ЈКП „Видрак“, ЈКП „Водод“, Центар за културу, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“, Одељење за инспекцијске послове, Комунална полиција, Одељење за друштвене делатности, Војска Србије, Казнено поправни завод ваљево. ВИПОС, Универзитет Сингидунум, Уна-мегашоп, Ерозија, Молер, Мичелини, удружење Добри људи, ЕКОД „Градац“, Риболовачки клуб „Колубара“
 
Списак учесника и донатора ће се редовно ажурирати и објављивати на званичној фејсбук страници акције и на сајту www.ugradu.info
 

Leave a Comment