Промоција комуналне полиције

Почетак » Промоција комуналне полиције » Вести » Промоција комуналне полиције
Министарство за државну управу и локалну самоуправу Владе Републике Србије и град Ваљево промовисали су данас улогу и надлежности комуналне полиције у оквиру акције „Комунална полиција-за ред у градовима Републике Србије“.
 
Током једночасовне акције министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, разговарали су са грађанима о томе као и у којој мери комунална полиција може допринети унапређењу квалитета живота у свакој локалној самоуправи.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић указао је овом приликом на значај очувања јавног реда и комуналне уређености града, а посебно будуће сарадње комуналних полицајаца и грађана. Такође, он је истакао и то да ће на овај начин бити унапређена безбедност у граду, што је један од општих циљева свих грађана Ваљева, али и руководства заједно са надлежним органима.
 
Оцењујући да ће након ступања на дужност, комунални полицајци бити под будним оком грађана, свакодневно на провери, што ће бити најбољи показатељ њихове успешности, министар Марковић је рекао да ће комунална полиција поред осталог,  помагати грађанима да реше проблеме у снабдевању водом, одвођењу отпадних и атмосферских вода, у области јавне чистоће, заштити животне средине, култуних добара, одржавању локалних путева и улица, превоза путника у градском и приградском саобраћају, постављању привремених пословних објеката..
 
„Комунална полиција ће утицати на укупан ред у Вашем граду и биће десна рука грађана у очувању комуналног реда, с циљем брзог решавања проблема. Оно што је најважније, а то је да ће комунални полицајац бити ту за Вас 24 сата дневно. Њему ћете моћи да се обратите за све што мислите да би требало решавати, а што је у његовој ингеренцији“, рекао је министар Марковић и додао да ће увођењем комуналне полиције у значајној мери бити растерећен рад редовне полиције у сваком граду.  
 „Очекивања од комуналне полиције су велика, али сигуран сам да ћемо сви бити задовољни. Планирано је да комунална полција почне са радом на пролеће наредне године“, рекао је министар овом приликом.
 
„Град Ваљево ће бити спреман да формира комуналну полицију у предвиђеном року, како би обезбедио спровођење Закона и ми смо већ почели са неопходним припремама за то“, истакао је градоначелник Јаковљевић овом приликом. „Мислим да је овај Закон изванредан у то смо се уверили боравећи у пратнерском словачком граду Приевидза, где комунална полиција ради још од 1997. године“, оценио је градоначелник Јаковљевић.
 
 

Комуналну полицију образоваће град као унутрашњу организациону једницу, а број комуналних полицајаца одговараће броју становника према последњем попису, тако да на сваких пет хиљада становника, град може имати једног комуналног полицајца, што значи да их у Ваљеву неће бити више од 20. Комунални полицајац имаће сатус службеног лица и уживаће кривичноправну заштиту прописану законом.Након ступања на дужност, поред осталог сваки комунални полицајац имаће овлашћења да упозори, усмено или у писаној форми, да изда усмено наређење, да провери идентитет…
 
Комунални полицајац може, када је за то овлашћен законом, другим прописом или општим актом града, да изрекне мандатну казну, да поднесе кривичну пријаву надлежном органу за учињено кривично дело, да поднесе захтев за вођење прекршајног поступка и обавести други надлежни орган да предузем мере из своје надлежности, истакнуто је овом приликом у Ваљеву.
 
Пројекат презентације улога и надлежности комуналне полиције ресорно министарство реализује  у сарадњи са Канцеларијом Савета Европе у Београду и Мисијом ОЕБС-а у Србији.
 
Промоцији у Ваљеву, поред осталих присуствовали су и државни секретари и саветници Министарства за државну управу и локалну самоуправу, одборници, директори јавних предузећа и установа, грађани. 

Leave a Comment