Промоција романа „Госпођа Олга“ Белог Марковића

Почетак » Промоција романа „Госпођа Олга“ Белог Марковића » Вести » Промоција романа „Госпођа Олга“ Белог Марковића
Најновији роман Радована Белог Марковића „Госпођа Олга“, који је био у ужем избору за НИН-ову награду за 2010. годину биће представљен вечерас у 19.30 часова у Ваљевској гимназији. О књизи ће говорити проф. др Радивоје Микић и аутор, водитељ је драматург Бранко Лукић, а делове књиге читаће Радмила Новаковић. Организатори су Матична библиотека Љубомир Ненадовић“ и Ваљевска гимназија.
 
Пети роман из “Ваљевског циклуса“ Радована Белог Марковића, кога чине још и “Кнез Мишкин у Белом Ваљеву“, “Девет белих облака“, “Оркестар на педале“ и “Кавалери старога премера“, говорећи о „прикладности и ништавилу, метафизичкој празнини и свепрожимајућој досади, носи све одлике белимарковићевске поетике и сасвим апартног стила“.
 
„Дело у коме читалац упознаје госпођу Олгу Аронијан, пребогату удовицу ћудљивог штелунга, у ствари је слика Ваљева у предвечерје Другог светског рата. Улицама овог предратног града необични ројеви мува обрушавају се на места којима се крећу несмирене душе кнезова и војвода, али и обичних људи из народа. Тим улицама некоћ се шетала и врло чудна (више чудна него отмена) госпођа, чији су шешири и високе штикле суграђанима деловали истрошено и као са другог света. Иако ће се врло брзо, баш на том другом свету, придружити свом мужу, некада богатом трговцу Анибу Аронијану, многи писци, судије и лекари проћи ће кроз њен салон. Ти последњи дани мира у Ваљеву, где се срећу живи људи и утваре многих несмирених душа, представљају позорницу на којој ће врло брзо почети сурови први чин трагедије Другог светског рата у Србији.“ (Дубравка Илић)

Leave a Comment