Промоција Ваљева-Града са повољним пословним окружењем

Почетак » Промоција Ваљева-Града са повољним пословним окружењем » Вести » Промоција Ваљева-Града са повољним пословним окружењем
Промоција инвестиционих потенцијала градова и општина са повољним пословним окружењем, сертификованих од стране Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), почела је јуче на београдском аеродрому „Никола Тесла“. Ваљево је један од седам градова који је укључен у ову велику, нову, друштвено одговорну рекламну кампању чије је циљ да у наредних годину дана, кроз промоцију локалних самоуправа које знају како да подстакну раст пословања, скрене пажњу домаћих и страних инвеститора, донатора, медија. Промоцији у Београду присуствовали су градоначелници и председници сертификованих градова и општина, привредници, високи представници USAID-а, Министарства економије и регионалног развоја, Аеродрома „Никола Тесла“ и других који подржавају овај НАЛЕД-ов програм.
 
НАЛЕД је кроз програм сертификације утврдио 12 критеријума и преко 80 поткритеријума на основу којих се оцењује да ли је и у којој мери Град испунио стандарде повољног пословног окружења. Међу њима су кредитна способност и финансијска стабилност, израда стратешких докумената, подршка привреди, ефикасан систем за издавање грађевинских дозвола, доступност информација, подстицање партнерства и друго. „Ваљево је испунило 87 одсто предвиђених критеријума, што је одличан резултат. Једино што морамо да убрзамо, а то је интензитет састајања Привредног савета и то је плану у наредном периоду. Врло је значај овај сертификат за Ваљево заједно са сертификатом за кредитни рејтинг који нам је доделио МУДИС. Усвајајући најважнија стратешка документа, отварањем индустријске зоне и стварањем опше повољне пословне климе, створили смо практично све услове да инвеститори дођу у Ваљево и да на тај начин решимо највећи проблем, а то је незапосленост“, рекао је овом приликом градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
Градоначелник Јаковљевић је овом приликом истакао да се Ваљево у овој кампањи представља као град са повољним пословним окружењем са акцентом на улагање у пољопривреду, органску производњу, а посебно у производњу и прераду воћа. На ракламним постерима Града који су истакнути на београдском аеродрому налази се шљива као симбол региона која афирмише пољопривредну производњу и улагање у једну од најзначајнијих грана привреде.

На заједничкој конференцији у Београду, о промоцији градова и општина са повољним пословним окружењем, говорили су Владимир Чупић, председник УО НАЛЕД-а, проф. др Велимир Радосављевић, директор Аеродрома „Никола Тесла“, Дејан Радуловић, помоћник министра економије и регионалног развоја, Susan Kutor, директорка Канцеларије за економски развој USAID-а, Бранислав Недимовић, градоначелник града Сремска Митровица, Бојан Стојадиновић, директор „Muehlbauer“ Србија и Никола Ћосовић, директор „Progres inženjeringa“. Промоцији у Београду присуствовали су и представници ваљевске фирме „Агранела“ која успешно послује како у земљи тако и у иностранству. Иначе, нови носиоци НАЛЕД-овог сертификата су Ваљево, Ниш, Чачак, Сремска Митровица, Зајечар, Стара Пазова, Рума.   

 

 

 

 


Leave a Comment