Прослава поводом 150 година „Читаонице ваљевске“

Почетак » Прослава поводом 150 година „Читаонице ваљевске“ » Актуелно » Прослава поводом 150 година „Читаонице ваљевске“

Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ данас прославља јубилеј, 150 година „Читаонице ваљевске“. Свечаност обухвата више програма. Прва акција почела је у 8.00 сати, под називом „Ваљево чита“, где су све основне и средње школе као и ВИПОС, први час посветиле читању и јубилеју. Од 10 часова у Ваљевској гимназији уследила је Свечана седница Одбора за обележавање 150 година од оснивања „Читаонице ваљевске“, где су присуствовали чланови из републичких институција. Први се обратио државни секретар у Министарству културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић.„Велика ми је част што ми се пружила прилика да вам се у име Министарства културе и информисња обратим. Нема сумње да је ово велики јубилеј, вероватно један од најзначајнијих и највећих у овој години у историји српске културе. Обавеза свих нас је да ту традицију са посебном пажњом обележимо, негујемо и унапређујемо. Знам да је ова Матична библиотека најстарија установа из области културе у Ваљеву, јер је основана 1868. године као Читаоница ваљевска и била је уједно трећа по величини и значају у Србији. Још када је касније названа по знаменитом књижевнику Љубомиру Ненадовићу, било је јасно да ће ова чувар кућа књиге израсти у институцију на коју данас сви можемо бити поносни. Радујемо се и чињеници да су ваљевску библиотеку посећивали сви значајни српски писци, али и шире, што је такође својеврсна потврда њеног угледа које је стицала у претходних век и по“, рекао је Александар Гајовић.У име градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића, присутнима се обратио члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић.

„Град Ваљево препознаје улогу најстарије установе културе у граду и труди се да пружи подршку у даљем напредовању. Разне су недаће и околности испратиле рад Библиотеке, али су библиотечки радници и руководство, улажући ванљудске напоре, враћали Библиотеку на прави пут, пут развоја услуга кориснику данас, али и кориснику у будућности чувајући продукте свеукупног људског знања. Суштинска вредност оваквих установа је у широкој лепези квалитетних услуга свим људима без обзира на узраст, статус и ниво образовања. Желим срећан јубилеј запосленима у Матичној библиотеци, нама сарадницима и нама корисницима“, нагласио је Дејан Богојевић.На Свечаној седници одбора говорили су проф. др Александра Вранеш са Филолошког факултета Универзитета у Београду као и проф. др Милан Максимовић са Архитектонског факултета у Београду. Миленија Марушић са Института за архитектуру и урбанизам Србије и др Милан Радовановић са Географског института „Јован Цвијић“ су овом приликом нагласаили да су имали задатак, тачније акцију да се добије прави објекат Библиотеке, као и решавање проблема функционисања Библиотеке у овим условима и сагледавање нове димензије и нове установе које би могла да буде нова Градска библиотека. По речима др Милана Радовановића, нова Библиотека не би требало да буде само место где се чувају књиге, место где је читаоница, већ једна врста центра и нове димнезије простора која би нашим новим генерацијама отварала врата културе и образовања.Прослава јубилеја настављена је у Центру за културу Ваљево, где је у подне отворена изложба о историјату овдашње Библиотеке. У 13 часова одржана је Свечана академија под називом „Дуго путовање у будућност“ коју режира Мирослав Ћиша Трифуновић, сценарио је написао Иван Базрђан, сценографија Душан Арсенић, наратор Радмила Новаковић, док је у улози чика Љубе Ненадовића Бранко Антонић, дете игра Петар Ружичић, уз младе глумце Доротеју Вуковић и Павла Игњатовића.