Противепидемијске мере

Почетак » Противепидемијске мере » Актуелно » Противепидемијске мере

Командант Штаба за ванредне ситуације др Слободан Гвозденовић је саопштио да оболели  који су на лечењу, као и њихови контакти који су у кућној изолацији, указује да се вирус налази у нашој средини и то захтева да се грађани понашају одговорно као да су сви оболели или сумњиво оболели и доследно спроводе мере кућне изолације и личне заштите. Присуство вируса у нашој средини посебно угрожава старије особе и хроничне болеснике (болести срца и крвних судова, респираторна обољења,шећерна болест и особе на цитостатској и имуносупресивној терапији).

На основу препорука Стручно-оперативног тима за епидемије, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију  појаву и повећање броја оболелих спроводиће се следеће  противепидемијске мере:

  1. Налаже се да у дозвољено време за излазак се носе доступна  лична средства заштите (маску и рукавице). Ако  имате симптоме  респираторне инфекције (кашљете и кијате и/или имате повишену телесну температуру ) изолујте се у кући док не добијете ближе информације од епидемиолога или изабраног лекара. Уколико вам предложе да останете у кући нека вас негује само једна особа
  2. У кућној изолацији чешће проветравајте просторије, бришите  и дезинфикујте намештај,предмете, радне површине и подове, перите руке и појачано одржавајте личну хигијену.
  3. Налаже се да, сви они који траже лекарску помоћ у здравственим установама, носе доступна средства личне заштите (маске и рукавице).

* Спровођење наложених мера се односи и на послодавце који су за своје запослене ближе одредили мере заштите.

Град је благовремено појачао чишћење, прање и дезинфекцију јавних површина , а посебно непосредног окружења здравстевних установа и најпрометнијих објеката и исте ће и даље  спороводити, а по потреби и појачавати.

Епидемиолошка ситуација се прати, а мере ће се прилагођавати актуелном тренутку.