Прва генерација која ће добровољно служити вони рок

Почетак » Прва генерација која ће добровољно служити вони рок » Вести » Прва генерација која ће добровољно служити вони рок
Поводом одласка прве генерације војника који ће добровољно служити војни рок, данас је у Скупштини града Ваљева одржана мала свечаност на којој је 13 регрута потписало уговоре и преузело позиве за одлазак у војску 1. марта.
 
Тромесечни војни рок са територије Колубарског округа служиће 13 момака и девојака, који ће за тај период примати новчану надокнаду, чију висину утврђује министар одбране Драган Шутановац.
Мотив већине младих је наставак традиције служења војног рока у породицама, али и предност приликом запошљавања у државним службама, војсци , полицији и на пословима обезбеђења.
 
Начелник Управе Регионалног центра Министартсва одбране у Ваљеву пуковник Драган Ковачевић рекао је да Војска Србије завршава своју професионализацију. Постаје мања, функционалнија и ефикаснија. У потпуности постаје професионална војска, способна да одговори својим мисијама и задацима. Скупштина Србије је донела одлуку о обустави служења војног рока. Председник Републике је на предлог министра одбране Драгана Шутановца донео наредбу и свим војницима упућеним на служење војног рока у 2010. години, као и лицима која су заменила служење воног рока цивилном службом, о отпуштању са служења војног рока 28. феруара 2011. године. Од тог датума немамо више војника који служе војни рок на основу законске обавезе.
 
Уредбом о добровољном служењу војног рока, регулисано је да се сви држављани Републике Србије од 19 до 30 година могу се пријавити на добровољно служење војног рока. Уредбом је дата могућност младићима који су регулисали цивилну службу и изразили приговор савести, да могу да се пријаве и регулишу војни рок у униформи, чиме им се пружа могућност да повуку приговор савести. Конкурс је био јаван и имао велико интересовање девојака и младића. Нисмо могли да испунимо захтеве свих и да их у марту пошаљемо на добровољно служење војног рока. Имамо много више пријављених, по три кандидата на једно место. На основу завршених здравствених прегледа и других критеријума, формирали смо јединствену ранг листу. Данас потписујете уговор који има обавезујуће одредбе и којим су регулисане ваше обавезе и ваша права. Одлазите искључиво на добровољној основи. Завршетком обуке и вашег војног рока, стећићете могућност да конкуришете за војника професионалца, за активни део резерве, у МУП, воојној индустрији, системима обезбеђења, бићете оспособљени за употребу и руковање наоружањем. Честитам вам на вашем опредељењу и избору да будете припадници прве класе добровољног служења војног рока“, рекао је пуковник Ковачевић.
 
Председник Скупштине града Горан Лучић поздравио је регруте и честитао им на одлуци да добровољно служе војни рок.
 
„Посебно ме радује чињеница да ће вам ово бити прилика да се запослите на одговорним местима. Сигуран сам да сте донели праву одлуку, која је у складу са нашом традицијом и патриотским осећајима и на добробит вас, ваших породица, старешина и државе Србије“, рекао је Лучић.

Leave a Comment