Прве акције у оквиру великог пролећног спремања града

Почетак » Прве акције у оквиру великог пролећног спремања града » Вести » Прве акције у оквиру великог пролећног спремања града
Toком прве недеље априла месеца у оквиру акције „Пролећног спремања града“ механизација и људство Видрака, ваљевских приватних фирми, Војске Србије уз учешће волонтера, са 28 локација уклонила је око 140 кубних метара смећа и отпада. Од тога скоро 38 кубних метара уклоњено је са путног правца Ваљево – Лелић.
 
Ангажовањем Војске Србије уређена је парцела иза зграде „Кинеска амбасада“ код Куле Ненадовић и културно-историјски комплекс у Бранковини, док су грађани Ваљева на две локације у граду одвојили око 400 килограма одеће и обуће која ће бити донирана социјално угроженим Ваљевцима.
 
„У суботу 12. априла реализоваћемо велику акцију чишћења Дивчибара и пута Ваљево-Дивчибаре, те позивамо Дивчибарце и Ваљевце да нам се придруже у уређењу наше једине ваздушне бање. С обзиром да ће Ускршње и Првомајске празнике велики број људи из Ваљева и Србије провести на Дивчибарама, а иза којих ће на жалост остати доста ђубрета, студенти и професори ВИПОС-а ће након 1. маја направити још једну акцију чишћења ове планинске лепотице” каже директор ЈКП Видрак Ђорђе Милановић.
 
“Овакве акције нису решење проблема већ санирање последица. Бесмислено је стално понављати и позивати људе да отпад бацају у канте и на за то предвиђена места али очигледно и даље међу нама постоји велики број појединаца којима не смета да живе у смећу, загађују шуме, реке, планине, градове трујући тако своју децу. То је поражавајуће. Сви волонтери овог света и радници комуналних предузећа не могу да очисте оно што неодговорни суграђани сваки дан могу да испрљају, зато је једини лек у промени еколошке свести грађана. Зато овакве акције немају само за циљ чишћење, већ покушај да апелујемо на људе да ће једна свакодневно бачена флаша за месец дана произвести депонију коју морају да чисте багери, камиони и велики број људи што беспотребан трошак” сматра Душан Перић један од организатора “Пролећног спремња града “ из удружења Добри људи.
 
Током викенда 12. и 13. априла вршиће се прикупљање кабастог отпада, намештаја, електричних уређаја и осталог великог отпада, у МЗ “Брђани” и МЗ “Андра Савчић”. Ваљевци свој кабасти отпад могу да оставе код контејнера код Техничке школе, код Боричевачког гробља, угао Кнез Милошеве и Цаке Миливојевић, почетак Ђердапске улице, на углу улица Селимира Ђорђевића и Душанове, Мајора Илића и Радничке, док ће контејнери за прикупљање гардеробе и обуће за угрожене бити постављени на углу улица Селимира Ђорђевића и Душанове, Мајора Илића и Радничке. Грађани Ваљева могу да пријаве дивље депоније на број телефона 014/294-775.
 

Leave a Comment