Прве ваљевске „Златне степенице“

Почетак » Прве ваљевске „Златне степенице“ » Актуелно » Прве ваљевске „Златне степенице“

У Музичкој школи “Живорад Грбић“ овог петка почиње први међународни фестивал гудача „Златне степенице“. Овај амбициозан пројекат ваљевске музичке школе, такмичарског карактера ће од 27. маја до 29. маја окупити 125 музичара региона бивше СФРЈ, који су свој музички сензибилитет пронашли у боји звука виолине, виоле и виолончела.

Идеја покретања „ЗЛАТНИХ СТЕПЕНИЦА“ сазрева у Музичкој школи већ неколико година, настала иницијативом професорки гудачког одсека. Жеља да се великим такмичењем гудача наша школа, али и сам град, позиционира као средина са снажним културним потенцијалом и да се тиме допринесе децентрализацији и деметрополизацији културе у Србији, инспирисала је огроман труд да последњег викенда у Ваљеву зазвучи најквалитетнији звук гудача кроз присуство изузетних младих изводјача и педагошког врха виолинизма у земљи.

Други повод креирања овог такмичења је и емотиван и локалпатриотски, тврде у Музичкој школи. И ако пуне 62 године ваљевска Музичка школа успешно траје и представља један од најлепших симбола културе града, лик и професионална посвећеност проф. Живорад Грбића, чије име школа са великим поносом носи, нису претерано познати у Ваљеву. Проф. Живорад Грбић је један од првих великих ентузијаста по питању развоја културе у граду. Оснивач је првог градског хора, успешан руководилац гимназијског хора и оркестра, први Ваљевац који је био и професор на ФМУ у Београду и особа која је својим ангажовањем увек истицала културу као приоритет у развоју модерног грађанског друштва. У музичкој педагогији Србије, остао је упамћен као изузетан професор али и аутор многих удзбеника писаних за виолину. Једна од најоригиналнијих и најпознатијих, јесте збирка композиција „ЗЛАТНЕ СТЕПЕНИЦЕ“ посвећена уметничком развоју младих виолиниста. Жеља данашњег професорског кадра јесте да овим такмичењем подсети и укаже на изузетну личност проф. Грбића који је и данас један од најјаснијих и најдоказанијих путоказа, када говоримо о развоју уметничке музике у Ваљеву.

„ЗЛАТНЕ СТЕПЕНИЦЕ“ су наишле на невероватно интересовање у оквиру великог броја образовних музичких институција у региону каже директорка ваљевске школе, мр Сузана Радовановић Перић. Наша жеља да од првог дана поставимо такмичење највишег професионалног нивоа, најпре је прихваћена од стране наших универзитетских колега: проф. Дејана Михаиловића, Маје Јокановић, Марка Јосифоског, Николе Алексића, Михала Будинског, Немање Марјановића , Срђана Сретеновића и професора МШ „Станковић“, мр Дејана Митровића. Они су чланови жирија нашег фестивала и њихов професионални ауторитет мотивисао је 125 гудача и њихових професора да последњи мајски викенд проведу у нашем граду.

Због комплексности организације који овакав број музичара изискује, програм фестивала ће се реализовати на две локације. У музичкој школи и Ваљевској гимназији. Поносни смо на сарадњу са Гимназијом и чини ми се да је овај фестивал управо круна многих заједничких програма које су две школе реализовале током целе школске године. Други разлог за срећу и веру у успех овог такмичења, јесте спремност Амбасаде Краљевине Холандије да буде покровитељ пројекта. За овакву част указану ваљевској музичкој школи, првенствено је заслужан камерни гудачки оркестар „Феникс“ и диригент оркестра, мр Снежана Стевановић који су својом музиком довели амбасадора ван Дола у Ваљево, крајем прошлог месеца. Некако за професоре, највећи успех јесте доказана зрелост и квалитет њихових дјака, а ФЕНИКС је пример таквог успеха али и пример да „златне степенице“ доведу и до „златног“ успеха завршава директорка школе.

Међународни фестивал гудача „ЗЛАТНЕ СТЕПЕНИЦЕ“ почиње концертом најбољих младих виолиниста Србије у петак у 20 часова а завршава се у недељу у 21 х, концертом награђених учесника. Програм такмичења ће трајати пуна три дана и бити отворен за сву заинтересовану публику, у простору Музичке школе и Ваљевске гимназије. У оквиру програма фестивала, у суботу од 20 часова, у МШ „Живорад Грбић“ биће одржано предавање на тему музичке уметности у Холандији, које ће реализовати професорке школе, мр Снежана Стевановић и проф. Ангелина Новаковић. Предавању ће присуствовати и амбасадор Краљевине Холандије, Хенк ван ден Дол.