Први интернационални Арт фест протекао по плану

Почетак » Први интернационални Арт фест протекао по плану » Актуелно » Први интернационални Арт фест протекао по плану
_DSC0007_DSC0044_DSC0051_DSC0069_DSC0109

Организатори првог интернационалног  Арт феста, који је одржан у Ваљеву од првог до четвртог јуна 2017. године под покровитељством Града, анализирали су овај догађај  прошлог петка на састанку  у Градској кући.

На овом фестивалу су учествовали аутори из Ваљева и других градова Србије, али и из иностранства: Словеније, Црне Горе, Румуније, Македоније и Словачке. Сви позвани уметници из иностранства су присуствовали фестивалу.

Арт фест је одржан на две локације, у Центру за културу и Музеју завичајних писаца, а у програмима су учествовали ученици ваљевске Музичке школе Живорад Грбић и млади писци из средњих школа. Чланови литерарне секције Ваљевске гимназије су читали текстове из свог стваралаштва и одломке из дела осталих учесника.

Дејан Богојевић, председник Програмског савета ове манифестације, је истакао да су сви циљеви фестивала остварени, захвалио се учесницима, присутнима , свима који су учествовали у реализацији и додао:

,, Заинтересованост уметника ван Србије за овакве врсте фестивала је велика. Било је доста учесника и ми смо овог пута успели да промовишемо те младе људе. Они су читали своје песме или своје прозне радове, причали са гостима из иностранства и успоставили једну врсту сарадње. Неколико домаћих аутора је већ разменило своје текстове са уредницима из Словачке и Словеније. Текст Владимира Б. Перића, уредника веома угледног часописа за књижевност  Кораци из Крагујевца, ће бити објављен у часопису Апокалипса из Љубљане. Отворили смо две ликовне изложбе. Уметница са Тајланда Калиша имала је у оквиру Фестивала прву самосталну изложбу у Европи. Био нам је словеначки сликар и књижевник Стојан Шпегл са својом изложбом  минијатура РазГЛЕДНИЦЕ која је многе одушевила. Примож Репар из Словеније је имао  промоцију своје најновије књиге,  али је  говорио и о издаваштву,  док ће Станислава Хробакова Репар своја искуства са овог фестивала  пренети у Словачку, Словенију и Финску  у којима је уметнички активна. Најбољи македонски прозни писац те генерације,  Александар Прокопиев, је представио своју  књигу  која је тек изашла. Такође, организована је и међународна изложба књига, часописа и других публикација.“

У програму ове манифестације су учествовали и: песникиња, перформерка и писац, Глорјана Вебер из Словеније, књижевница и сликарка Славка Кликовац из Црне Горе, Лаура Ваћану, председник Хаику друштва Констанца из Румуније, Ненад Глишић, књижевник из Крагујевца, Ваљевац Славен Радовановић, писац, драматург, филмски сценариста и есејиста, и многи други ваљевски уметници.

 

Поводом протеклог фестивала  председник Програмског савета  и директори институција културе у Ваљеву су изразили задовољство због постојања овакве интернационалне манифестације,  у  којој се представљају и сарађују установе културе у граду,  чиме сви развијају нове интернационалне контакте са уметницима у смислу остварења нових програма како заједничких, тако и сваке од ових установа. Они су се сложили  да су учесници фестивала били веома значајни уметници и позвали васпитне установе и медије на још већу пропраћеност  културних  манифестација у граду. Предложено је да све установе културе усагласе своје термине и програме у оквиру оних  традиционалних, фиксираних  културних манифестација на самом почетку године.