Први Интернационални уметнички фестивал „Ваљевске уметничке свечаности“

Почетак » Први Интернационални уметнички фестивал „Ваљевске уметничке свечаности“ » Актуелно » Први Интернационални уметнички фестивал „Ваљевске уметничке свечаности“

Српско-руском изложбом „Иза боја“, синоћ је на Кули Ненадовића отворен Први Интернационални уметнички фестивал „Ваљевске уметничке свечаности“. Фестивал је основан са циљем упознавања ваљевске публике са уметницима из других земаља, али и из наше земље. Замисао младих уметника и организатора је да сваке године угости уметнике из неке друге земље. Ове године „земља гост“ је Русија а главне активности ће се одржавати на више локација у граду. Након отварања изложбе, ваљевској публици представио се уметник на хармоници, Артур Адршин.

У име града Ваљева и у име Градског већа, публици се обратио члан Градског већа за културу, Дејан Богојевић.

„Одушевљен сам да је оволики број пре свега медија и љубитеља уметности вечерас овде на Кули. Ово нисмо имали до сада, тако да сам јако задовољан. Град Ваљево је показао изузетну отвореност и помоћ овим младим људима који први пут организују нешто овако, јер они су ипак почетници. Народни музеј Ваљево, Центар за културу, Пољопривредна школа, сви су то заиста прихватили  најдобронамерније и  помогли им максимално. Значајна је наравно сарадња са људима из иностранства, у овом случају су то уметници, односно музичари из Русије и једна сликарка из Русије која вечерас излаже овде на Кули. Веома је значајно јер ће доћи до размене и наши уметници ће сигурно отићи и представити наш град, уметност и културу“, рекао је Дејан Богојевић, члан Градског већа за културу и додао да су размене уметника најважније, да ово види као један одличан корак и почетак једног фестивала који ће свакако расти из године у годину, јер има све потенцијале за то.

„Они су млади, пуни ентузијазма, креативни и имају добре сараднике, што је јако битно, а ми старије колеге ћемо им у сваком случају помоћи, као и град Ваљево. Што се тиче саме изложбе, ипак смо дали предност руској сликарки, тако да има више радова, што је сасвим нормално, ми смо је угостили на најбољи могући начин“, истакао је Богојевић.

Члан Градског већа за културу има само речи хвале за саму организацију фестивала и жели им пуно среће, јер како сам каже, ових дана ће сигурно наићи на мале препреке а он жели да их ништа не омете у самом стваралаштву и организацији.

„Алекса Мирковић као водећи човек овог фестивала је по мени  направио јако добру концепцију, укључио је људе који су стручни. Биће разних активности пре свега из света музике. Очекујем да се фестивал развија и шири, да се можда укључе још неке уметности, али то је опет питање самог концепта. Ово је почело феноменално и самим тим и град ће помагати овакве идеје, јер доста има неких стереотипа, а ово је сасвим ново, први фестивал који је потпомогнут са свих страна и мислим да ће успети“, рекао је за медије Дејан Богојевић.

„Ваљевске уметничке свечаности“ су почеле синоћ и трајаће до уторка, 27. авуста, када ће гости и учесници фестивала напустити наш град. Бројне акивности ће обележити фестивал. Изложбе, предавања, семинари и концерти посвећени свим љубитељима хармонике, биће на програму Првог Интернационалог уметничког фестивала.