Први пут у Ваљеву Сајам воћарства

Почетак » Први пут у Ваљеву Сајам воћарства » Актуелно » Први пут у Ваљеву Сајам воћарства
sajam 3sajam vocarstvasajam vocarstva2

Први Сајам воћарства одржаће се 17. и 18. марта у Ваљеву на простору Пољопривредне школе „Ваљево“, најавили су данас организатори овог сајма- Град Ваљево, ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“ и Пољопривредна школа са домом ученика „Ваљево“. Ово је део програма у оквиру обележавања 20. марта, Празника града Ваљева.

Идеја је потекла од младих људи који се баве и живе од пољопривреде. Значај Сајма, који се први пут одржава, препознала је и држава Србија, па ће отварању у петак, 17. марта у 12 часова, присуствовати и министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић.

„Суштина је да Ваљево етаблирамо као водећи град у Србији у овој области. Ваљево има велике могућности у развоју воћарства. Код нас су примарне четири врсте воћа-купина, малина, шљива и јагода и сваке године под овим културама је све више хектара. Иако је све више произвођача, има и све више проблема. Идеја овог Сајма је како доћи до проширења сировинске базе, како доћи до више хектара под овим културама, помоћи онима који би хтели да уђу у овај посао. Зато смо ангажовали највећа имена, везана за воћарство, у нашој држави. Хтели смо да се у ова два дана у Ваљеву окупи крем воћарства. Тежиште је на стручним скуповима и на едукацији људи, како доћи до квалитетних засада, садница. Сврха Сајма је да покаже да ли можемо бити прва рука у трговини. Циљ је да зарада буде што већа и да пољопривредни произвођачи могу да достигну што веће стандарде пласамана своје робе“, рекао је др Драган Јеремић, заменик градоначелника на конференцији за новинаре на којој је најављен предстојећи Сајам.

Он је нагласио да је град Ваљево ове године издвојио 16 милиона динара за субвенције. „Следеће године ћемо то помножити са два, као што смо и ове у односу на претходну, тако да полако стигнемо до једне респектабилне цифре. Поред воћарства, ми ћемо улагати у производњу јунади, овчарство. Са Босном и Херцеговином би могли да направимо један озбиљан пројекат везан за овчарство. То су све ствари које ми као Град предузимамо, да развој пољопривреда не би остао само на речима“, рекао је др Драган Јеремић, заменик градоначелника Ваљева.

Бојан Бошковић, директор ЈП „Агроразвој- ваљевске долине“ се најпре захвалио свима који су помогли у припреми Сајма- Пољопривредној школи и Туристичкој организацији Ваљева.

„Сајам воћарства је планиран као спој предавања и изложбеног дела, где ће се представити произвођачи, производи од воћа, изложба агро-механизације и изложба самих расадничара, који ће представити свој расадни материјал. Предавања ће се односити на актуелности у воћарству, нарочито на ствари које су се добро показале у пракси. Организоваћемо показне вежбе орезивања воћа и рада са агро-механизацијом. Први дан је замишљен по областима- јагодасто, јабучасто, језграсто и коштичаво воће, а предавања ће одржати професори Михајло Николић и Зоран Кесеровић, који су врхунски стручњаци из те области. На пољопривредном добру Пољопривредне школе  урадићемо показне вежбе орезивања воћа и рад са агро-механизацијом. На научном скупу ће учествовати представници Српске академије наука, Министарства пољопривреде, пољопривредних факултета, Пољопривредне школе и самих произвођача“, рекао је Бојан Бошковић.

Директор Пољопривредне школе у Ваљеву Милан Гајић је закључио да је учешће ове школе, потврда да школа испуњава своју мисију и да поред школовања младих, доприноси и развоју пољопривреде ваљевског краја.