Први Сабор на Повлену

Почетак » Први Сабор на Повлену » Вести » Први Сабор на Повлену

 

Први Сабор на Повлену, који је одржан у суботу на Кнежевом пољу испод Малог Повлена, окупио је велики број посетилаца, као и представника јавног и политичког живота општина из овог краја и Србије.
 
Централни догађаји Сабора били су Слава Цркве на Кнежевом пољу, пренос моштију Св. архиђакона Стефана и надметање за најбољу народну здравицу, чији су домаћини били Владо Додовић и Ненад Обућина. Девет наздравичара пред жиријем којим је председавао академик Милосав Тешић, надметало се здравицама на разлчите теме.
 
Победник и најбољи здравичар на Првом Сабору на Повлену био је Жељко Савић, из села Брђани крај Горњег Милановца. Други је Драгиша Симић из Лазаревца, а трећи је дванаестогодишњи Марко Витезовић из Косјерића, који је био и најмлађи учесник надметања.
 
Сабору је присуствовао велики број гостију из Ваљева, Осечине, Мионице, Ужица, Косјерића, Бајине Баште, Београда, Новог Сада, Старе Пазове, Републике Српске.
Председник Народне скупштине Републике Србије Небојша Стефановић са сарадницима пратио је програм Сабора и такмичење здравичара.
 
Током сабора приређен је културни програм у коме су учествовали гуслари Удружења „Милан Топлица“ из Београда, КУД „Извор“ из Горића, Женска певачка група из Косјерића, група певача Удружења „Христовог гроба“.
 
Своје место на Сабору нашли су представници Планинарског клуба „Повлен“, Еколошког друштва „Градац“,  Друштва младих истраживача „Владимир Мандић Манда“. Штандове су имали и Туристичка организација Ваљева и Туристичка организација Осечине,  која је најавила предстојећи Сајам шљива.
 
Жене из Бранковине су традиционално, на свом штанду изложиле богату понуду  народних јела, пита и колача. Излагач је био и Славољуб Баточанин са својим производима – дуван чварцима. Вишеструки победник на Пољопривредном сајму у Новом Саду „Тим.доо“ Бајина Башта излагао је програм ракија под називом „Стара песма“. Представљена је Национална асоцијација за оружје Србије.
 
Пажњу сабораша привукао је и програм производа коштица од кајсија и шљива осечанске фирме „Племић комерц„.
 
Завод за заштиту природе Србије је презентовао свој рад на заштити Ваљевских планина.
Сабор су организовали Манастир Лелић, Туристичка организација Ваљево и Клуб Арс Нова, као и мештани повленских села. Покровитељи Сабора били су град Ваљево и општина Косјерић,  а председник Организационог одбора био је Никола Радојичић, члан Градског већа Ваљева.

 

Leave a Comment