Први Србин у најдубљој јами на свету

Почетак » Први Србин у најдубљој јами на свету » Вести » Први Србин у најдубљој јами на свету

„Спуштање у најдубљу јаму на свету, једину која је дубока преко два километра, сан је сваког спелеолога на земаљској кугли. Срећан сам што ми се остварио тај сан и што сам у експедицији представљао Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда”, Град Ваљево и Србију” – рекао је 28-годишњи Иван Настић на пријему који је за њега јуче приредио градоначелник Зоран Јаковљевић. Млади спелелолог и физичар из нашег града постао је први Србин који се спустио у утробу Земље на толику дубину. Он је од 4. до 29. августа учествовао у међународној експедицији састављеној од 17 спелеолога из Литваније, Мађарске, Ирске, Шпаније и Србије, која је истраживала најдубљу јаму на свету – Крубера Вороња у Грузији (Абхазија), близу границе са Русијом.

На пријему у Градској управи Иван је градоначелнику Јаковљевићу поклонио камен са дубине од 2080 метара. Градоначелник је истакао да се Ваљево поноси Иваном и свим младим одважним људима који имају напредне и здраве идеје: ”Када је Иван први пут дошао код мене са овом идејом, рекао сам да такве ствари морамо подржати, што смо и раније чинили. Град је одвојио скромна финансијска средства, а заједно смо се потрудили да обезбедимо и спонзоре. Град Ваљево се поноси Иваном Настићем, као и нашим другарима из Друштва истраживача. Он је на прави начин представио свој град. Увек ћемо подржавати младе људе, пре свега оне који имају напредне и здраве идеје” – рекао је градоначелник.
 
Иван је био у тиму са два француска спелелолога, више пута су силазили у јаму, а најдуже се у њој задржали четири дана. Успели су да се спусте на 2080 метара, одакле се једино може ронити до највеће истражене дубине на 2190 метара:” Наш задатак је био да помогнемо у транспорту ронилачке опреме на дно јаме, спустимо се на дно, као и да истражујемо нове канале на 1340 м дубине. Имали смо укупно 6 улазака у јаму од којих је најлепши био у дворану Гаме овер на 2080м дубине! Јама Вороња је негде широка и вертикална, негде уска. У појединим деловима није било воде, док је у другим безмало пљуштала по нама…. Вертикале су се низале једна за другом, све до кампа на -1640м и места где је требало скренути у бочни канал јаме. Следио је део јаме са именом Wаy то тхе дреам, уски меандер ширине до 40цм и дуг преко 60м. Проћи кроз њега, уз мисли да знате да сте већ 1600м под земљом, нимало није пријатан осећај. Следили су кампови на -1800 и -2000м. На -2000м узимамо уже и опремамо последњи део јаме који се може проћи без спелеороњења. Прелазимо границу од -2000м и полако долазимо до дворане „Game over“,
-2080 м дубине и наша усхићена лица!
 
Сан сваког спелеолога на планети и спуштање на преко 2000м дубине у јами Крубера Вороња је остварен! – преноси Иван део незаборавних утисака.
 
Пријему и конференцији за новинаре присуствовао је и Давид Максимовић, потпредседник Друштва истраживача, који је рекао да се још једном показало колико су квалитетни ваљевски спелеолози, као и да заједно са Иваном раде на истраживању јаме која је вероватно најдубља у Србији. Иван је најавио да очекује средства од Министарства омладине и спорта Владе Србије, која ће му омогућити да организује изложбу фотографија из експедиције у Крубера Вороњи у Ваљеву, Београду и Новом Саду.
 

 

Leave a Comment