Првих 100 дана нове градске власти у Ваљеву

Почетак » Првих 100 дана нове градске власти у Ваљеву » Вести » Првих 100 дана нове градске власти у Ваљеву
Градоначелник града Ваљева Станко Терзић одржао је конференцију за новинаре поводом 100 дана нове градске власти. Он је у свом обраћању говорио о три тематске области- привреди, о реализацији најзначајнијих инвестиција, али  и о улагањима у друштвене делатности, о буџету и финансијама.
 
Говорећи о конкретним резултатима у области привреде, градоначелник Терзић је на данашњој конференцији за новинаре истакао да је руководство града у сарадњи са надлежним министарствима и државним органима у протеклом периоду успело да сачува ваљевску „Пивару“  којој је обустављен стечајни поступак, отписане су камате, постављен је председник Скупштине, тако да је сада ово фирма стабилна и ради без оптерећења, а што је најважније сачувано је 209 радних места. Градоначелник је говорио и о грађевинском предузећу „Ваљево-пут“ где је на иницијативу руководства Града раскинута неуспешна приватизација. Предузеће је врло брзо ушло у процес реструктурирања, тако да је фирма деблокирана, може активно да ради, да конкурише на тендерима, а Град је из буџета издвојио за 130 радника једнократну помоћ у износу од по 12.000 динара и обезбедио је да „Ваљево-пут“ буде ангажовано као подизвођач на радовима на путу Комирић-Белотић. „Ми ћемо се трудити да ово предузеће буде ангажовано и на другим пословима, а што је веома битно имамо и потенцијалног стратешког партнера“, рекао је градоначелник. Осим тога, градоначелник је на данашњој конференцији за новинаре говорио и о ситуацији у „Новој Србијанки“ и напорима руководства Града да заједно са  надлежним републичким органима заустави покушај отуђења 11 хекатара земљишта, али и да истовремено створи услове да бар неки од погона ове фирме буде у функцији.
 
Што се тиче нове инвестиције компаније „Горење“ у Ваљеву – погона који је у изградњи где ће бити запослено 400 нових радника,  Град је прибавио сву потребну документацију, радови би требало да буду завршени 15.јануара, а првог фебруара ће нова фабрика почети са радом. „За фабрику „Горење“ ради 16 фирми са подручја нашег града са око 150 запослених, а прошле седмице су се на састанку са представницима „Горења“ потенцијални добављачи упознали са новим потребама ове компаније. Процена је да ће се дуплирати број радника који ће у наредном периоду радити за „Горење“ и то се односи не само на две фабрике у Ваљеву, већ и на фабрику „Горења“ у Старој Пазови“, рекао је градоначелник. Он је овом приликом најавио и да је словачка фирма „Бемако“ заинтересована да отвори још један погон. „Реч је погону који би био отворен у Поћути где постоји хала некадашње Ваљевске индустрије коже. Иначе, фирма „Бемако“ запошљава већ 90 радника, а план је да се још 30 људи запосли у новом погону у Поћути“, рекао је градоначелник.
 
Он се осврнуо и на јучерањи састанак са привредницима, који ће, како је планирано бити само један у низу, на коме је било речи о конкретним мерама које градско руководство може да предузме како би створило повољнији амбијент за успешније пословање ваљевских фирми.
 
„Нама предстоји реализација неколико важних инвестиционих пројеката. Ту пре свега мислим на изградњу цевовода од бране Стубо-Ровни, реконструкцију Дома војске, изградњу Хале спортова, топлификацију, водоснабдевање. Осим тога, у протеклих 100 дана реализовали смо и неколико значајних инвестиција када је реч о комуналној инфраструктури. То се односи на асфалтирање три попречне улице између Пантићеве и Карађорђеве, затим једног крака у Узун Мирковој улици, а  комплетно смо обновили и тротоар у Синђелићевој, Хајдук Вељковој и Улици Владе Даниловића, тако да мислим да је сада најуже градско језгро на понос свих нас. Уз то, реализовали смо и још неколико инвестиција мањих, али важних за изглед Града, као што је фонтана која је реконструисана на Тргу Десанке Максимовић, обновили смо дечије игралиште у Насељу Ослободиоци Ваљева, заменили мобилијар у парку код Центра за културу“, рекао је градоначелник. Он је овом приликом истакао да је у току и реализација два важна пројекта из области екологије- изградња Рециклажног дворишта, инвестиције вредне 41 милион динара која је при крају и Трансфер станице за коју је Град обезбедио из буџета око 19 милиона динара.
 
Градоначелник Терзић је подсетио да је при крају и трећа фаза изградње школе у Брђанима чиме ће овај објекат у грађевинском смислу бити заокружен, а преостаје да се у наредном периоду обезбеде средства за унутрашње инсталације, партерно уређење и опремање. Град је конкурисао код Министарства просвете за средства како би ова инвестиција била завршена током следеће године.
 
На данашњој конференцији градоначелник Терзић је истакао да је у ових 100 дана доста тога урађено и када је реч о улагању у водоснабдевање. Завршена је прва фаза пројекта изградње цевовода ка Бранковини, за коју је средства у износу од 40 милиона динара обезбедила републичка Дирекција за воде. За  реализацију друге фазе овог пројекта, Град би требало да добије средства у износу од 80 милиона динара.
 
„Уложили смо доста и када су Дивчибаре у питању,само за ова три месеца 14 милиона динара, седам милона за реконструкцију водоводне мреже, 4,6 милиона за главни пројекат изградње Ваљевске улице на Дивчибарама, а ушли смо и у поступак експроприације проширења пута ка ски-стази за шта је издвојено око два милиона“, рекао је градоначелник.
 
Градоначелник Терзић на данашњој конференцији за новинаре најавио је да ће ускоро започети реконструкција Дома војске, изградња Хале спортова, као и реализација дуго очекиваног пројекта спајања Синђелићеве улице са Кнез Михајловом, чиме ће бити у значајној мери растерећен саобраћај у центру града. Од великог значаја за цео овај крај је и скорашњи почетак изградње цевовода од бране „Стубо Ровни“ до црпне станице „Пакље“, вредности 8.100.000 евра, који финансира ЕУ, а извођач радова је „Јединство“ из Ужица. Градоначелник је изразио очекивања да ће ваљевске фирме удружене у конзорцијум бити ангажоване као подизвођачи ових радова. Што се тиче издвајања и улагања када је реч о социјалним питањима, градоначелник Терзић је истакао да је се из буџета свим незапосленим породиљама месечно издваја 10.000 динара и да ова средства у овом моменту користи 180 наших суграђанки из ове категорије становништва.   

Leave a Comment