Пуликин “Алфабет звезда“

Почетак » Пуликин “Алфабет звезда“ » Вести » Пуликин “Алфабет звезда“
На конференцији за новинаре одржаној у свечаној сали Ваљевске гимназије најављена је велика изложба Слободана Јевтића Пулике, која ће бити отворена у суботу 20. марта у 12 сати, у холовима најстарије средњошколске образовне установе у Ваљеву. Дугочекивана изложба Ваљевца који четири деценије живи и успешно ствара у Француској организује се поводом Дана града Ваљева и 140 година Ваљевске гимназије. Под називом “Алфабет звезда – 55 година трагања за сликом“, 123 Пуликине слике изложене су у холовима древног здања, што прати и богато опремљен каталог.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић позвао је суграђане и љубитеље уметности широм наше земље да дођу на отварање суботње изложбе или да током изложбе разгледају Пуликине слике јер ће присуствовати једном несвакидашњем догађају. Уједно је и честитао господину Јевтићу на специјалној награди коју поводом Дана града добија за укупни уметнички и друштвени ангажман.
 
Пулика је на конференцији за новинаре рекао да га радује поновни сусрет са ваљевском публиком и да је задовољан због тога што су му челници града омогућили да прикаже своје радове.
– Неизмерно сам захвалан за подршку и напор који сте учинили да се све то моје чудо донесе у Ваљево. Стигле су 123 слике, успели смо све да окачимо у Гимназију. Маштао сам о поставци у холовима Гимназије јер ми то више значи од излагања у галерији. Најбитније је да још једном покажемо шта је то Ваљевска гимназија, колико је то изузетан архитектонски објекат, може да прихвати и позоришну представу и естетску манифестацију као што је моја изложба.
 
Јавности се обратио и почасни конзул српске амбасаде у Француској Робер Лери који је подједнако одушевљен Пуликиним сликама и Ваљевом.
– Срећан сам поново да будем у Ваљеву, граду који стоји усправно, са људима из прошлости у бронзи и камену који држе чврсту стражу традицији града, граду који је отворен и срдачан, који носи у себи специфичну културу и подршку уметности.
 
Слободан Јевтић рођен је 1934. године у Ваљеву. После завршене гимназије у родном граду, студирао је архитектуру у класи професора Григорија Самојлова. Дипломирао је сценографију на Академији примењених уметности у Београду код проф. Миленка Шербана. Први пут излаже у Ваљеву и Шапцу 1957. године. Од 1959. до 1963. године активно ради сценографије за позориште и филм. Од 1964. до 1971. године борави у САД где излаже самостално и групно на изложбама у Вашингтону, Силвер Спрингу и Александрији. Године 1965. одлази у Француску, а 1969. се дефинитивно настањује у Оверњу, у Клермон Ферану.У Народном музеју Ваљева 1971. самостално излаже. Две године касније настањује се у Тернану где и сада живи и ради. Учествовао је на великом броју групних и самосталних изложби у Италији, Америци, Немачкој и Јапану, као и редовно на салонима Grand Palais (Гран Пале) у Паризу. Реализовао је знатан број мурала – зидних слика, од чега 1985. пет у Ваљеву, у Београду на Југословенском драмском позоришту, као и у Шамалијеру, Клермон Ферану, Орсину, у Немачкој и другим срединама. Оснивач је и организатор Међународног тријенала графике у Шамалијеру. Идејни је творац изложбе „Ликовни уметници Срби у свету“ која је 1990. организована у београдском Народном музеју.
 
 

Leave a Comment