Пут у Брезовицама помаже бржем развоју села

Почетак » Пут у Брезовицама помаже бржем развоју села » Актуелно » Пут у Брезовицама помаже бржем развоју села

Пут од Поћуте до Милавца у селу Брезовице, дужине пет километара, као и две бочне саобраћајнице у дужини од два километра ових дана добијају асфалт, што чини укупно седам километара пута у селу Брезовице који се управо асфалтира.

Радове је данас, са својим сарадницима, обишао градоначелник др Слободан Гвозденовић, који се и овог пута захвалио Дарку Глишићу који је подржао локалну самоуправу да се средствима Владе Србије изгради овај пут.

„Не треба трошити речи колико је значајан пут за људе из овог краја. Ово је једно од највећих села у ваљевском крају. У овом селу има преко хиљаду становника, долази пуно викендаша и људи који су пореклом из овог села. Ове године у селу ће се родити петнаесторо деце и то све говори у прилог чињеници да је пут био неопходан да би људи могли да раде, живе и привређују! Имате овде и погон за прераду малине. Радићемо и погон за прераду млека у Поћути, у бившем постројењу „Кожаре“. Сам министар Недимовић је рекао да је ово пилот пројекат, који је узорак како треба радити задруге у Србији. Имамо око 200 ха сертификоване пољопривредне производње, органске производње хране. Изузетно сам срећан и задовољан што сам данас овде и што смо успели да изгурамо, уз помоћ Дарка Глишића, да се уради овај пут. Нећемо стати на томе, идуће године ћемо радити још путева у овом крају, у договору са руководством МЗ Поћута и мештанима, јер нам они говоре шта треба да се ради. Како су ми рекли људи одавде, ја сам можда први председник општине, градоначелник сада, од Живка Петровића који је овде био 1982. године да сам дошао у ово село. Узбуђен сам што сам у овом крају, јер је подршка пољопривреди основ што препоручује и српска Влада. Ако угасимо села, угасићемо Србију и онда нам помоћи заиста неће бити. Ово је само почетак још бољег развоја овог краја“, рекао је градоначелник.

Он је нагласио да ће се подједнако радити и у селу и граду, свугде где су потребе људи, али је истакао да у селима људи заиста цене напоре градског руководства да им обезбеди инфраструктуру.

„Спремни су пројекту за улице Вука Караџића и Мирка Обрадовића. У овом тренутку је приротиет да завршимо овај пут и све оно што смо започели у селима. У граду почињемо од 1. августа да радимо Улицу Мирка Обрадовића. То је капитална инвестиција и кључ саобраћаја у граду и та саобраћајница ће бити паралелна и са Дуплим тракама и Карађорђевом улицом. Није само смањење фреквенције саобраћаја на тим великим саобраћајницама, него иде и у прилог смањењу аерозагађења. Растеретићемо те саобраћајнице, јер у њима прође преко 15000 возила, што је као на граничном прелазу Батровци. Мислим да је подједнаки и равномерни развој града и села нешто што је наш приоритет“, закључио је градоначелник.

„Данас се све мења захваљујући нашој држави, захваљујући нашем градоначелнику, који је видео шта нас занима, шта нам је приоритет, изашао нам је максимално у сусрет. Све што је обећао, хвала Богу испунио је и због тога смо му сви захвални. Не знам више, осећам се као капитен после утакмице, неке велике победе, осећам се срећно“, узбуђен је због радова у свом селу председник Скупштине МЗ Поћута Драган Томић.

Иако је број деце у овом селу мали, на јесен ће у први разред кренути свега једно дете, број деце је све већи и већи, па ће следеће године у школи кренути троје, пре неки дан у селу је прослављено рођење пете бебе која се родила, још је осам трудница које ће се у овој години породити, тако да ће за седам година село имати доста првака.

„То говори довољно колика је наша воља, жеља да останемо у селу да радимо и привређујемо“, поткрепио је чињеницама напоре мештана да остану у овом крају. Брезовице су село које се убрзано развија последњих година.  

Наиме, са почетком рада хидро-акумулације и језера „Стубо-Ровни“, цео овај крај је предодређен за органску производњу воћа и поврћа. Добром организацијом мештана, они су се уз помоћ државе и локалне самоуправе већ окренули производњи органске малине. Од планираних 400 ха, по највишим стандардима се гаји већ 200 ха. Модерна хладњача у овом селу, уз пут који се ради ових дана, гарант су да ће у наредном периоду бити све више посла за вредне домаћине из Брезовица. Такође, уз разумевање државе, која је преко своје Дирекције за имовину одобрила коришћење некадашње Фабрике за прераду коже „Милан Китановић“ за потребе фабрике за прераду млека, проширују се делатности којима се баве људи у овом крају.