Пут у средиште земље – експедиција у најдубљу јаму на свету

Почетак » Пут у средиште земље – експедиција у најдубљу јаму на свету » Вести » Пут у средиште земље – експедиција у најдубљу јаму на свету
Двадесетосмогодишњи Ваљевац Иван Настић наредних дана уписаће се у историју српске спелеологије! Он ће од 5. до 29. августа учествовати у међународној експедицији састављеној од 17 искусних спелеолога из Литваније, Мађарске, Ирске, Шпаније и Србије, која ће истраживати најдубљу јаму на свету – Крубера Воронyа у Грузији (Абхазија), близу границе са Русијом. Крубера представља једини спелеолошки објекат на свету који је дубљи од два километра – званична дубина је 2191метар! (Најдубљи објекат у који су се до сада спустили српски спелеолози је јама „Чехи 2“ у Словенији на 1100 метара дубине). Занимљиво је и да се улаз у јаму налази на 2256 метара надморске висине, на Кавказу, у масиву Арабика! Експедицију организује литвански спелеолошки клуб “Аенигма”.
 
Главни циљеви експедиције “Пут у средиште Земље” су: спуштање до дна јаме, истраживање Шпанске дворане на дубини од 1340 м, прикупљање података са дигиталних уређаја који су постављени 2009. године са улогом да се измере нивои воде, као и репрограмирање уређаја да би се спровела мерења у наредне четири године. Скоро 25 дана спелеолози ће се постепено спуштати у вертикални мрачни простор најдубље јаме на свету. Радиће по групама, уносити опрему, а сваки улазак представљаће вишедневно истраживање подземног света. Очекују их изузетни физички и ментални напори, с обзиром на величину вертикалних растојања која се морају прећи, тежину опреме коју сваки спелеолог носи (око 70 кг), али и чињеницу да и најмања грешка може проузроковати повреде.
 
Иван Настић је члан Спелеолошке групе Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“ из Ваљева и члан „Wилд Сербиа“ тима. Спелеологијом се бави од 2000. године, обучавао се на курсевима у Словенији, Француској и Корзици и има звање инструктора Француске спелеолошке школе. Представник је Савеза спелеолошких организација Србије у Европској спелеолошкој федерацији, води Спелеоспасилачку службу Србије, председник је Спелеоспасилачке комисије Балканског спелеолошког савеза. Вођа је пројекта Друштва истраживача испитивања потенцијално најдубље јаме у Србији, дубоке 280м. Заједно са Немањом Нешковићем из Београда, 12. јуна ове године на планини Звијезда у Националном парку Тара открио је најдубљи вертикални кањон у Србији, са 500 метара висинске разлике и 40 водопада.
 
Иваново учешће у експедицији подржали су „Иглу спорт“ – продавница оутдоор опреме, Град Ваљево, Аеродром “Никола Тесла”, грађевинска фирма Кеј из Ваљева, док су главни медијски покровитељи РТС, Блиц и „24 сата“.
 
Опширније о експедицији, са фотосима из јаме, на www.wildserbia.com/sr/voronya2010/23-aktuelne-akcije/115-krubera i www.istrazivaci.rs .
 

Leave a Comment