Радови на градској инфраструктури у пуном јеку

Почетак » Радови на градској инфраструктури у пуном јеку » Вести » Радови на градској инфраструктури у пуном јеку
У оквиру 80 милиона динара које је одобрила Влада Републике Србије и Министарство за инфраструктуру, град Ваљево је објавио јавни позив за реконструкцију више објеката у граду.
Јавни позив за рекострукцију Градског трга, изградњу малог трга испред Лименке, реконструкцију Пантићеве улице од Нушићеве до Улице Вука Караџића, као и изградњу четири сеоска пута, дужине шест километара је завршен. Након обавештења о најповољнијем понуђачу, тече рок од 8 дана за жалбе. Уколико не буде жалби, очекује се да ће већ у првој недељи септембра бити потписан уговор са извођачем и отпочети радови, који ће се завршити до почетка обилнијих киша. Ако буде жалби, све ће се одложити за месец дана и можда ће морати да се чека пролеће.
 
У протеклом периоду, уз подршку градског буџета асфалтиране су улице до 150 метара по месним заједницама у Новом насељу, Горићу, Петом пуку, Градцу. Неке од тих улица су Станоја Главаша, Лајковачка , Книнска, Шидска, Војина Софронића са припадајућим крацима, Саве Вујановића, Рибничка, Живојина Жујовића.
 
Након деценија небриге, асфалтиран је и крак у Синђелићевој улици, преко пута Антитуберкулозног диспанзера. Ова улица, дужине 70 метара, у којој је десетак кућа иако такорећи у центру града, годинама су муку мучиле за време великих киша, због недостатка кишне канализације.
 
Из Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева кажу да ће до почетка јесени бити завршена већина улица где су решени имовинско-правни односи, а које су планиране да се раде ове године. Неке од тих улица су Јаворска, Пожаревачка у МЗ Брђани и Саве Допуђе. Све је спремно и за прву фазу радова ба реконструкцији тротоара у Даничићевој улици. Након ове фазе, следи асфалтирање коловоза.
 
Поправљају се локални и некатегорисани путеви са макадамском подлогом. На основу уговора са ЈП „Колубара- Ровни“, почело се са извлачењем до 10.000 кубика каменог агрегата, пре него што почне пуњење језера. Са овим каменом поправљени су путеви у МЗ Поћута, а уследиће радови у селима Совач, Кунице, Лесковице, Сушица и Ставе, чиме ће бити утрошенодобрена количина камена.
 
Акција крпљења сеоских путева са асфалтним коловозом, одвија се планирано, у односу на расположива средства. Због лошег стања сеоских путева, и у будуће ће се планирати значајна средства за ове радове. Тренутно се ради пут у Жабарима, а припремају се радови у Ваљевској Лозници, Дупљају и Попучкама.
 
У сарадњи са ЈП „Србија воде“, ускоро ће почети чишћење корита реке Љубостиње од Дома у Рађевом селу према граду. Део неуређеног корита, правио је проблеме мештанима у време обилних киша, тако да ће овим радовима бити отклоњен узрок честих поплава Љубостиње у овом делу тока.
 
Велика пажња се поклања и клизиштима. За клизиште код Подгоричке улице је урађен пројекат за санацију и очекује се да Министарство животне средине, рударства и просторног планирања уплати новац, па да почну радови. Биће санирана и клизишта у Златиборској и Улици Димитрија Туцовића.
 
Припрема се тендер за санацију опасног клизишта у Бобовчевој улици код споменика Стевану Филиповићу. „Клизиште се појавило прошле године и не сме више да се одлаже његова санација“, кажу у градској Дирекцији.
 
Паркирање у Ваљеву из месеца у месец све боље функционише. Већем броју квалитетних паркинг места допринело је асфалтирање паркинга код обданишта „Хајди“ и у Карађорђевој улици бр. 101.
У Насељима Сретена Дудућа и Миливоја Бјелице ових дана трају радови на уређењу паркинг простора, грађених пре 40 година и прављених према тадашњим стандардима. Велики проблем недостатка паркинг места у овим великим насељима, нарочито је дошао до изражаја када је Комунална полиција кренула да кажњава непрописна паркирања на зеленим површинама. У договору са ЈКП „Видрак“ та се паркинг места неће наплаћивати, тако да ће станари ових насеља и даље имати бесплатно паркирање у оквиру свог блока.
 
Уређене паркинге добиће и станари из Лименке, као и између 3. и 4. солитера у Синђелићевој улици.
 
Уз учешће месних заједница Белошевац и Пауне, ових дана почеће реконструкција јавног осветљења на путу за Мрчић који је неосветљен и годинама представља опасност за пешаке. Осим фреквентног саобраћаја који се одвија овим путем, он је значајан и због односа према инвеститору-италијанској фирми „Голден лејди“ која у овом крају има своје погоне, а планира изградњу додатних капацитета. У наредних двадесетак дана биће потпуно осветљен пут целом дужином, до општине Мионица.
 
Расвета је урађена и у улици Стевана Филиповића, до гробља у Горићу. Вредност радова је 290.000 динара и постављене су 24 нове светиљке, тако да ће и овај део града добити јавну расвету.
Расвета је реконструисана и у улицама Владике Николаја, Пастеровој и Синђелићевој улици.
 

Leave a Comment