Радови на водоводној мрежи за сигурно снабдевање града водом

Почетак » Радови на водоводној мрежи за сигурно снабдевање града водом » Вести » Радови на водоводној мрежи за сигурно снабдевање града водом
Због хитних радова на поправци постојећег цевовода сирове воде од водозахвата Пакље до Фабрике воде на Пећини, без воде ће у одређним временским интервалима по неколико часова бити већи део Ваљева. Допремање воде са изворишта Пакље је обустављено, а вода са водозахвата на Градцу није довољна да снабдева цео град.
 
Радови на реконструкцији цевовода са изворишта Пакље трајаће најкасније до 15. јуна и до тада ће у одређним временским интервалима по неколико часова бити искључени одређени делови града.
 
ТРЕНУТНО СТАЊЕ
 
Тренутно су без воде потрошачи у насељу Колубара 2 и Пети Пук, док ће наредна четири сата воду имати Седлари, Попаре и Белошевац, који су без воде били 24 часа. О распореду рестрикција потрошачи ће бити информисани неколико часова пре искључења преко средстава јавног информисања.
 
Апелује се на грађане да рационално троше воду, како би рестрикције воде биле што краће и захватале мање делове града.
 
Ови радови су били неопходни, јер су губици од изворишта Пакље до Фабрике воде на Пећини били огромни и озбиљно су претили да у наредном периоду угрозе снабдевање водом целог Ваљева.
 
„Резервоар на Пећини се пуни непредвиђеном динамиком, јер доток воде са Градца, који износи 260 литара у секунди, због огромне потрошње и великих губитака у мрежи није довољан да континуирано пуни резервоар. Због тога је врло тешко испланирати када и колико ће појединим деловима града бити искључена вода, јер све зависи од нивоа у резервоару”, објашњава директор „Водовода” Ђорђе Павловић.
 
Из “Водовода” обећавају да ће грађани бити обавештавани чим се донесе одлука о искључењу одређеног дела града и да ће знати када и колико неће имати воде. Потрошачи неће остати без воде истог тренутка када буду искључени, јер је потребно неколико часова да се испразни вода из мреже, али и неколико часова да се мрежа напуни, када се вода поново пусти. У Попучкама је вода искључена јуче ујутро, а потрошачи су остали без воде синоћ. Важно је да потрошачи знају да ће исто толико времена бити потребно да се вода врати, оног тренутка када се објави да је пуштена. Када поново добију воду, препоручује се да се вода прво оточи са чесми, пре употребе. Уколико потрошња воде буде била смањена, рестрикције ће се спроводити само у рубним деловима града и у висинским зонама, а потом и у нижим деловима града. Снабдевање Опште болнице водом неће бити прекидано.
 
РАСПОРЕД ЦИСТЕРНИ
 
У току је постављање цистерни са питком водом на девет локација у граду, а по потреби ће се повећавати број цистерни. Тренутно се цистерне налазе у Новом насељу (између обданишта и школе), у дворишту  ОШ “Сестре Илић“, код Суве чесме, у дворишту обданишта у Колубари 2, у ОШ “Владика Николај Велимировић”, у обданишту “Видра”. Цистерне се управо постављају у Седларима код “Еуропрома“, Белошевцу код кафане “Славица” и на Ћатином путу.
 
АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРШЊУ ВОДЕ
 
Рационална потрошња воде је неопходна, нарочито код оних потрошача који неће бити искључени. Уколико сви будемо рационално користили воду и не будемо заливали баште, дворишта и прали аутомобиле, извесно је да ће ови значајни и неопходни радови протећи уз минимална искључења воде.

Leave a Comment