Радови почињу на Видовдан

Почетак » Радови почињу на Видовдан » Вести » Радови почињу на Видовдан

Министар за инфраструктуру Владе Републике Србије Милутин Мркоњић најавио је у Ваљеву да ће радови на деоници аутопута Београд-јужни Јадран, од Уба до Лајкова, у дужини од 12,5 километара, почети на Видовдан 28. јуна. Према првим проценама изградња ове деонице коштаће око 55 милиона евра, финансираће се из буџета Републике Србије. 
 
Министар Мркоњић, приликом радне посете Ваљеву, обишао је радове на обилазном путу и у улици Владе Даниловића. Вредност грађевинских радова на санацији клизишта је 20 милиона динара, изводи их Предузеће за путеве Ваљево. Рок за завршетак радова је био 20. јун, али су извођачи најавили да ће санација бити завршена уколико временски услови дозволе пре рока 10 јуна. Министар се уверио и да се радови на замени комплетног коловозног застора у централној градској улици Владе Даниловића, одвијају по плану и у оквиру програма рехабилитације градских улица Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева. Радови у овој улици финансирају се из градског буџета у износу од 1,2 милион динара.
 
Након обиласка радова, инг. Дарко Глишић из Министарства за инфраструктуру одржао је презентацију једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у овом тренутку у Србији аутопута Београд-јужни Јадран. Од Београда до Пожеге ауто-пут је дуг око 150 километара, а од Пожеге до границе са Републиком Црном Гором око 80 километара. „За деоницу од Уба до Лајковца  завршили смо главни пројекат и добили потребну документацију и ту ћемо отпочети са реализацијом овог пројекта“, рекао је овом приликом Глишић.
 
Говорећи о важности реализације овог великом пројекта, градоначелник Јаковљевић овом приликом је истакао: „ За нас је од посебне важности деоница пута М4 од Ваљева до Ћелија са прикључком на аутопут, који је само на 19 километара од нашег Града. Данас на радном састанку, разговарали смо са министром и о још неким важним инфраструктурним инвестиционим пројектима, као што су пруга Ваљево-Лозница, о локалним и регионалним путевима, о изградњи Хале спортова“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић.
 
„До сада је министарство за инфраструктуру определило за Ваљево преко 80 милиона динара за инвестициона улагања, за путеве, градске улице, за део радова на топлификацији и за радове на Фабрици воде у Каменици. Ове године очекујемо да ћемо добити подршку од око 100 милиона за осам локалних путева од значаја за Град“, истакао је овом приликом заменик градоначелника Станко Терзић изражавајући наду да ће сарадња са овим министарством и Ваљевом и убудуће бити делотворна и интензивна.
 
 „До краја месеца јуна добићемо још два значајна кредита од 100 милиона евра које ћемо уложити у инфраструктуру у српске градове. У току је формирање предузећа које ће бринути о ауто-путевима у Србији. Планирали смо да првог јуна почнемо преговоре са Русима о реализацији кредита којим би између осталог финансирали и изградњу пруге Ваљево-Лозница. Реч је о износу од око 250 милиона евра. На овим пословима радиле би ваљевске грађевинске фирме, што је важно због отварања нових радних места и  за развој локалне самоуправе“, рекао је овом приликом министар Мркоњић и додао да ће експропријација бити завршена до предвиђеног термина, пре почетка радова на деоници ауто-пута која пролази кроз Уб и Лајковац. Такође, по речима министра Мркоњића Влада Србије предвидела је и улагања у локалну инфраструктуру у градовима и општинама Србије. Осим тога, Влада Републике Србије дефинисала је финансирање и спортских објеката чија је изградња започета, а у које спада и ваљевска Хала спортова, о чему  ће бити више речи наредних дана.
 
Приликом радне посете Ваљеву, министар Мркоњић је нагласио да ће до Видовдана, 28. јуна све бити спремно за почетак радова на деоници ауто-пута Београд-јужни Јадран од Уба до Лајковца.
Приликом посете Ваљеву, министар Мркоњић присуствовао је и отварању изложбе цртежа Љубе Поповића у Модерној галерији.

Leave a Comment