Рампе за особе са инвалидитетом

Почетак » Рампе за особе са инвалидитетом » Вести » Рампе за особе са инвалидитетом
Помоћник министра рада и социјалне политике Владимир Пешић је недавно  био у Ваљеву и  посетио Дневни боравак за омладину и децу са посебним потребама у Попучкама. Том приликом је истакао да је циљ посете Ваљеву унапређење сарадње са локалном самоуправом. Тада су договорили шта би још могло да се уради на плану   побољшања услова живота хендикепираних особа, особа са посебним потребама као и социјално угрожених особа и наравно наишло се на разумевање у министарству  и све ово што ће бити представљено да је урађено је део тих договора .
 
Данас је у градској кући помоћник министра Владимир Пешић заједно са градоначелником Јаковљевићем у присуству гостију уручио компјутер осмогодишњем дечаку Немањи Омеровићу, оболелом од церебралне парализе.
 
Народни музеј, Центар за културу и Центар за социјални рад захваљујући ресорном министараству добили су приступне рампе за особе са инвалидитетом. Рампе ће омогућити знатно лакши приступ како у Центар за социјални рад, где већина ових особа остварује неко право из области социјалне заштите, тако и у Центар за културу и Народни музеј.
 
У целој Србији, па и у Ваљеву постоји проблем доступности многих институција  особама са инвалидитетом и највећи  проблем су објекти који су грађени давно пре доношења закона о планирању и изградњи.
 
“У градском буџету за ову годину је планирано 1,5 милиона динара за уклањање баријера за инвалидна лица, а локална самоуправа очекује и додатна средства од Министарства рада и социјалне политике“, рекао је градоначелник Јаковљевић. Он је даље нагласио да град сваке године уводи неке нове социјалне услуге које не постоје у другим градовима или нису тог обима. Доста тога је урађено када су у питању особе са инвалидитетом, али и да наставак следи. Додао је да ће ускоро бити постављене и рампе на улазу свих државних институција. Са помоћником Пешићем договорили смо  да у наредном периоду ресорно министарство обезбеди средства како би се урадио и приступ спрату Центра за културу.
 
Након доделе компјутера помоћник министра Пешић, градоначелник Зоран Јаковљевић и начелница Одељења за друштвене делатности Зора Бојичић  свечано су промовисали постављену рампу за инвалидна лица испред уласка у Народни музеј.
 
У Горњој Грабовици  уручен је шпорет на дрва “Смедеревац“  ромској породици Драгана Павловића, која има седамнаестогодишњу ћерку ометену у развоју.
 
 
 

Leave a Comment