Расподела помоћи за пољопривреднике

Почетак » Расподела помоћи за пољопривреднике » Вести » Расподела помоћи за пољопривреднике
 
У оквиру програма „Помоћ Европске уније за поплављена подручја у Србији, Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација ФАО и град Ваљево, током прошле и ове седмице обављају расподелу вештачког ђубрива и семена за пролећну сетву за 345 пољопривредника из ваљевског краја. Помоћ у овом програму подразумева пакете семена, ђубрива, садница, концентроване хране, као и помоћ у ситној механизацији или сточном фонду, али само ако је потенцијални корисник имао такву врсту штете. Расподела помоћи је организована данас у кругу Трансфер станице ЈКП „Видрак“ у Горићу.
 
„Ова помоћ је од изузетног значаја, како би се бар ублажиле штете које су настале у пољопривреди“, рекао је начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић. Истакао је да су пољопривредници уз одговарајућу документацију подносили захтеве за помоћ из овог програма од 22. августа до 1. септембра 2014. године у сеоским месним заједницама и у градској управи. Укупно је поднето 782 захтева за помоћ, а расподела се обављала према критеријумима које је утврдио ФАО. Вујић је даље нагласио да пројекат предвиђа помоћ од 30 милиона евра за читаву Србију, а да ће према првим проценама укупна помоћ за ваљевски крај до краја августа износити око 25 милиона евра.
 
Начелник Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове Ненад Бранковић очекује да ће 760 пољопривредника бити обухваћено овим програмом. „До сада је 379 пољопривредника добило помоћ у сточној храни, озимој пшеници и садницама воћа. Ово је друга недеља како се обавља расподела вештачког ђубрива у пакетима од 300 и 400 килограма и семена јечма, кукуруза, детелине и сточног грашка. Надамо се да ће до следеће недеље стићи и испорука семена луцерке и да су предвиђања да ће помоћ добити 725 пољопривреденика, а да ће преосталих 35 пољопривредника који су конкурисали за пластенике, опрему за наводњавање и ситну механизацију, бити распоређено у наредна два месеца, али све зависи од тендерских процедура“, рекао је Бранковић. Додао је и да постоји могућност уколико буде довољно средстава да се подрже и пољопривредници који нису успели на време да се пријаве преко месних заједница.

Leave a Comment