Расправа о Стратегији локалног одрживог развоја

Почетак » Расправа о Стратегији локалног одрживог развоја » Вести » Расправа о Стратегији локалног одрживог развоја
Други форум партнера за израду Стратегије локалног одрживог развоја града Ваљева (Партнерска скупштина) и јавна расправа о овом стратешком документу одржани су данас у Скупштини града Ваљева. Расправи и презентацији Стратегије присуствовали су бројни представници јавног живота града, а многи од њих су били и учесници јавне расправе или су питања, сугестије и предлоге достављали у писаној форми. Након уводног излагања градоначелника града Ваљева Зорана Јаковљевића, представника Сталне конференције градова и општина Александра Маринковића, координатора МЕГА програма за град Ваљево Зорана Илића и начелнице Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове Градске управе Ваљево Тијане Тодоровић, присутнима је презентован нацрт овог документа као и акциони план по областима. Учесници расправе изложили су од генералних сугестија на документ, до појединачних предлога за допуну у појединим областима са конкретно изнетим проблемима. Оцењено је да овај документ представља смерницу даљег развоја града и добру полазну основу за конкурисање и добијање средстава из предприступних фондова Европске уније. Такође, како је у више наврата истакнуто, ово није коначна форма Стратегије, јер су и даље сви конструктивни предлози, сугестије и примедбе добродошли тиму који већ дуже време ради на изради овог докуемента.
 
„Програм EXCHANGE 2 спроводи Стална конференција градова и општина, а финансира Европска унија, а МЕГА програм се спроводи уз финансијску подршку USAID-а и мени је заиста драго што смо данас у прилици да овде у Ваљеву присуствујемо једној оваквој расправи о документу који је продукт нашег заједничког рада“, рекао је овом приликом између осталог Александар Маринковић из Сталне конференција градова и општина. „Ова методологија садржи у себи један цео циклус праћења и примене Стратегије тако да она није обичан  документ, већ нешто што ће се временом мењати и усклађивати са реалним потребама“, рекао је Маринковић.
 
О значају овог стратешког документа говорио је и координатор МЕГА програма за град Ваљево Зоран Илић. Он је изразио задовољство што су грађани Ваљева у великом броју били присутни на данашњој расправи. „Стратегија је основни и први корак да би могли да идемо даље са развојем Ваљева. Ово је документ који је подложан променама и ми ћемо се трудити да он буде временом све бољи“, оценио је Илић. 

Leave a Comment