Развој и дефинисање циљева Стратегије

Почетак » Развој и дефинисање циљева Стратегије » Вести » Развој и дефинисање циљева Стратегије
Град Ваљево наставља и интезивира активности у процесу израде Стратегије локалног економског развоја (USAID MEGA програм), која је саставни део Стратегије локалног одрживог развоја (програм Exchange 2), коју град Ваљево ради са Сталном конференцијом градова и општина.
 
Састанци четири радне групе за Подршку постојећој привреди и привлачење инвестиција, за Унапређење туризма, за Пољопривреду и за Развој обновљивих ресурса и комуналне инфраструктуре,  у оквиру радне групе за израду Стратегије локалног економског развоја, одржани су јуче и данас у Градској кући. Након презентације досадашњих резултата у изради Стратегије, SWOT анализе, и на предходним састанцима већ дефинисаних кључних области, односно циљева развоја економије града, активности у раду по групама биле су усмерене ка развоју конкретних пројектних идеја.
 
„Ми примењујемо методологију израде Стартегије по стандардима Европске уније. Она подразумева да се кроз рад у групама укључе стручни, компетентни људи из различитих области који ће том приликом изнети своја мишљења. Конкретно, чекамо збирне резултате предлога људи из привреде, да изнесу своје статове о томе како подстакнути развој привреде на локалном нивоу“, рекао је Зоран Васић, начелник Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове у изјави медијима. „ Не би требало само да се ослањамо на стране инвеститоре, индустријске зоне, већ би требало потенцирати комбинацију-од привлачења страних инвеститора, формирања индустријске зоне, до пружања подршке локалним инвеститорима, то је наше мишљење. Такође, локална заједница би требало да подржи и предузетнике кроз одређене подстицајне мере, али и да створи услове за отварање нових фирми. Истовремено би требало радити и на бољој узајамној комуникацији између Градских управа и привредника јер је то од обостраног значаја“, истакао је Васић и још једном упутио позив грађанима, да се укључе и активно учествују у процесу дефинисања и израде Стратегије локалног економског развоја која је саставни део Стратегије локалног одрживог развоја.
 
У септембру месецу и почетком октобра планирано је одржавање низа састанака специфичних радних група за развој стратешких циљева. Такође, резултати рада биће јавно презентовани, а временски оквир да Скупштина града усвоји Стратегију  је новембар, односно децембар 2009. године.   
 
Израда овог стратешког документа је од изузетне важности за имплементацију конкретних пројеката, приступ домаћим и страним инвестиционим фондовима, база и основ за планско деловање у даљем развоју привреде, што ће у ширем смислу омогућити даљи развој града у целини.

Leave a Comment