Развој руралног туризма

Почетак » Развој руралног туризма » Вести » Развој руралног туризма

 

Град Ваљево је сврстан међу 19 локалних самоуправа у Републици Србији које ће бити укључене у пројекат „Одрживи туризам у функцији руралног развоја“ који реализују: Програм Уједињених нација за развој (UNDP), Организација за храну и пољопривреду (FAO), Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO), Дечији Фонд Уједињених нација (UNICEF) и Програм Уједињених нација за животну средину (UNEP) у сарадњи са Министарством економије и регионалног развоја, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Туристичком организацијом Србије.
 
Светска туристичка организација у оквиру овог пројекта, који ће трајати до 2012. године, израдиће стратешки документ „Мастер план развоја сеоског туризма Србије“, који ће Влада Републике Србије размотрити до краја године. Истовремено, задатак Светске туристичке организације је да у 19 локалних самоуправа у Србији развије локалне капацитете за примену Мастер плана, дефинишући моделе организовања, развој јавног, приватног и цивилног сектора у циљу стварања конкурентног и одрживог руралног туризма.
 
Тим поводом данас је одржан први радни састанак у Градској кући у Ваљеву, на коме су учествовали експерти Светске туристичке организације: Nanita Ferrone, Alejandro Malet, Љубица Милојевић, професори Универзитета „Сингидунум“: Данијел Павлович и Маја Максим, представници Градских управа Ваљево, Регионалне привредне коморе Ваљево, ЈП “Ваљево-турист“, кластера „Ваљево за вас“ и Удружења домаћина. На састанку је између осталог, било речи о туристичким потенцијалима ваљевског краја са акцентом на рурални туризам, о културним и природним потенцијалима, општим економским и социјалним показатељима у овој области, о плановима развоја, туристичким пројектима који су у току, као и о мерама локалне заједнице и Републике за подстицај развоја туризма. Један од циљева је био да се дефинишу капацитети, структура и потенцијали за даљи развој у овој области туризма у ваљевском крају.
 
Светска туристичка организација у свих 19 локалних самоуправа активности ће убудуће фокусирати на формирање и рад организација за управљање туризмом, на јачање капацитета предузетника у сеоском туризму и партнерства са јавним и цивилним сектором. Планирано је да се организују тренинзи за учеснике из сва три сектора у области управљачких вештина и знања у формирању, промоцији и маркетингу туристичких садржаја у селу, као и квалитета услуга, али  и на јачање предузетништва. Општи циљ будућег Мастер плана биће да се створе услови за бржи одрживи развој руралног туризма, као потенцијалне окоснице свеукупног развоја туризма у 19 одабраних градова и општина Србије, међу којима је и Ваљево. 

Leave a Comment