Развој употребе рада у јавном интересу као алтернативне санкције у Србији-Ваљеву

Почетак » Развој употребе рада у јавном интересу као алтернативне санкције у Србији-Ваљеву » Вести » Развој употребе рада у јавном интересу као алтернативне санкције у Србији-Ваљеву
Конференција  “Развој употребе рада у јавном сектору“ која је јуче одржана у Београду, у склопу пројекта јачања система алтернативних санкција у Србији, била је прилика да се представе активности и добра пракса града Ваљева, као и овдашњих правосудних органа у употреби рада у јавном интересу, као делотворне алтернативне санкције.
 
Скупу су присуствовали помоћник градоначелника Радоица Рстић, виши јавни тужилац Миодраг Плазинић, вршилац функције председнице Основног суда у Ваљеву Љиљана Караћ, као и поверенице Канцеларије за извршење алтернативних санкација у Ваљеву Весна Марковић и Светлана Плавшић.
 
Помоћник градоначелника Ваљева Радоица Рстић је пренео искуства града Ваљева у реализацији алтернативних санкција, јер је Ваљево један од седам градова у Србији у којима раде канцеларије за спровођење алтернативних санкција. Он је охрабрио и остале локалне самоуправе и јавна предузећа да уђу у овај пројекат, јер је корист вишеструка за све.
Канцеларија за алтернативне санкције у Ваљеву је са радом почела 22. јуна 2011. године и међу првим је канцеларијама у Србији, којих је тренутно седам. До сада је изречено 80 казни рада у јавном интересу у трајању од 60 до 360 сати. Уговори су склопљени са јавним предузећима „Водовод“, „Видрак“, Народним музејом Ваљево и Центром за културу, као и са осталим јавним предузећима у другим општинама које су у надлежности Основног и Вишег суда у Ваљеву. До сада је реализовано и 65 казни кућног затвора, у трајању од два месеца до годину дана, као и три кућна притвора, који су спровођени док су трајали судски процеси.
 
Пројекат „Јачање система алтернативних санкција у Србији“ који финансира Европска унија, спроводи конзорцијум на челу са немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ ИС. На Конференцији су истакнути резултати два пилот пројекта спроведена од стране Министарства правде и државне управе уз подршку пројекта „Јачање система алтернативних санкција у Србији“ који су били усмерени на спровођење казне рада у јавном интересу у институцијама социјалне заштите, као и употребу казне рада у јавном интересу уместо неплаћених прекршајних казни.
 
Конференција је окупила кључне актере, укључујући представнике судства, тужилаштва, корисничких институција, директоре центара за социјални рад, поверенике за алтернативне санкције и остале припаднике Министарства правде и државне управе, представнике локалних самоуправа, стручне јавности и невладиног сектора како би се подстакла дискусија у правцу оптимизације коришћења ове алтернативне санкције у Републици Србији.
 
На конференцији у Београду су о раду у јавном интересу као алтернативој санкцији у Србији говорили др Данило Николић, државни секретар у Министарству правде и државне управе Републике Србије, Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији, др  Милан Стевовић, директор Управе за извршење кривичних санкција, Душанка Гарић, начелница Одељења за третман и алтернативне санкције Управе за извршење кривичних санкција, Зоран Пашалић, председник Вишег прекршајног суда у Београду и председник Удружења судија прекршајних судова, Џејмс Сендхем, виши дугорочни експерт Универзитета у Оксфорду као и представници институција и локалних самоуправа.
 

Leave a Comment