Реакција државног секретара др Слободана Илића

Почетак » Реакција државног секретара др Слободана Илића » Вести » Реакција државног секретара др Слободана Илића
Давање већих субвенција „Горењу“ за отварање фабрике у Зајечару уместо у Ваљеву погрешно је спровођење децентрализације и отимање страних инвеститора, оценио је државни секретар Министарства финансија др Слободан Илић у обраћању јавности.
 
„За буџет Србије, као и за имиџ наше државе у свету, крајње је штетан приступ да се страни инвеститор подстиче да мења опредељење о наставку проширења постојеће производње у истом граду, тако што ће изградити фабрику у другом граду ако добије веће стимулације за новозапосленог радника“, рекао је Илић.
 
Државни секретар је изјавио да се Горењу нуди 3.000 евра по новозапосленом ако направи нову фабрику на већ купљеном плацу у Ваљеву, а 10.000 евра ако такву фабрику изгради у Зајечару. Илић је указао да Србија није тако богата држава да би надлежно министарство трошило државне паре за изградњу инфраструктуре у Зајечару за испуњење обећања датих Горењу, иако је Ваљево новцем из локалног буџета већ обезбедило услове за нови инвестициони циклус Горења.
 
„Ако већ надлежне државне институције не стимулишу нове потенцијалне стране улагаче да дођу и инвестирају у Ваљеву, зашто се Ваљеву отима страни инвеститор, којег је локално руководство самостално привукло и довело без „специфичних“ државних стимуланса“, запитао је Илић.
 
Државни секретар је подсетио да је и италијанска компанија Голден Ладy инвестирање започето у Ваљево наставила у Лозници, где је градоначелник припадник политичке странке у чијем ресору је Министарство економије.
 
 

Leave a Comment