Реализација Локалног плана акције за децу града Ваљева

Почетак » Реализација Локалног плана акције за децу града Ваљева » Актуелно » Реализација Локалног плана акције за децу града Ваљева

Помоћник градоначелника Мирослав Пимић и директорка Центра за социјални рад Катарина Влајковић, уручили су гардеробу и средства за личну хигијену за 25-торо деце, која живе у породицама, које су по евиденцији и критеријумима Центра за социјални рад у изузетно тешкој материјалној ситуацији. Помоћ деци из ове рањиве категорије, обезбеђена је у оквиру реализације једног од програма Локалног плана акције за децу који имплементира град Ваљево у складу са препорукама Дечјег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ). У циљу сагледавања ситуације и услова у којима деца живе, представници Града и Центра за социјални рад посетили су сваку породицу.

Овом приликом помоћник градоначелника Мирослав Пимић захвалио се медијима у име града и градоначелника Слободана Гвозденовића, што су подржали једну овако хуманитарну акцију.

„Град Ваљево реализује овај програм за децу из најосетљивије категорије, у складу са препорукама УНИЦЕФ-а. За имплементацију Локалног плана акције за децу буџетом је опредељено укупно 2,5 милиона динара, од тога за овај програм 400.000. У овој години из Локалног плана акције за децу, реализована је Школица пливања за 150 ђака првака, али и седам пројеката у које су укључена деца са инвалидитетом, деца ромске популације, талентована и креативна деца, али и малишани заинтересовани за планинарење и спорт“, рекао је помоћник Пимић. Он је нагласио да је град Ваљево издвојио за све програме из области социјалне заштите, који се финансирају из буџета у 2016.-тој години око 148 милиона динара, што говори у прилог чињеници да је посебна пажња посвећена деци и породицама којима је помоћ потребна.

Катарина Влајковић, директорка Центра за социјални рад захвалила се овом приликом руководству града Ваљева што су препознали потребу да издвоје средства за помоћ деци из најугроженијих породица. „Одабир деце врши Центар за социјални рад, а критеријуми су њихов социо-економски статус. Имајући у виду да су они евидентирани у Центру и радник који води предмет зна целу ситуацију у којој се налази породица. Тренутно на евиденцији Центра има између 500-600 деце која су корисници новчане социјалне помоћи. Међу њима смо изабрали 25 малишана који су у најтежој ситуацији. То је велики број и заједно са Градом, требало би да се ангажује шира локална заједница како би овој деци помогли“, рекла је овом приликом директорка Центра за социјални рад Катарина Влајковић.

Заједно са представницима Града и Центра за социјални рад, екипа Телевизије Ваљево плус, посетила је самохрану мајку Јованку Станчић која има петоро деце, узраста од 12 месеци до 11 година и о њима направила репортажу.  Деца са мајком живе у трошној, неусловној кући која није њихово власништво у Улици Петра Молера. Јованка је корисник новчане социјалне помоћи, поред тога повремено остварује и једнократну помоћ, а преко Центра за социјални рад има и субвенције. За њену и друге породице које су у сличној ситуацији, неопходна је и помоћ шире локалне заједнице. Приликом посете породицама, помоћник Пимић је истакао да ће градско руководство у наредном периоду предузети додатне мере подршке и помоћи деци и породицама које се налазе у тешкој материјалној ситуацији.