Реализација пројекта „Образовање за све“

Почетак » Реализација пројекта „Образовање за све“ » Вести » Реализација пројекта „Образовање за све“

 

У Ваљеву се већ више од годину дана успешно имплементира пројекат који финансира Европска унија „Образовање за све“. Тим поводом, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић разговарао је са народним послаником у Скупштини Србије Јованом Дамјановићем, пројект менаџером Федерације Рома Србије Златомиром Јовановићем и члановима Тима овог пројекта који имплементира Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Тимом техничке помоћи (WYG International) и локалним заједницама.
 
На састанку је оцењено да је Ваљево један од најбољих примера успешне имплементације овог пројекта чији је циљ стварање бољих услова за социјалну инклузију, смањење сиромаштва у Србији, као и стварање истих услова образовања, посебно за децу из маргинализованих група. Кроз овај пројекат у Ваљеву је ангажовано до сада шест педагошких асистената ромске националности који раде у школама и кроз свакодневне активности помажу деци из маргинализованих група да се успешно укључе у друштвени систем, да што успешније савладају градиво и успоставе што бољу комуникацију са околином. Асистенти раде са децом ромске националности, али и са члановима њихових породица, укључени су у рад школских одбора и на тај начин развијају социјалну инклузију међу овим осетљивим категоријама становништва. „Посао педагошког асистента у оквиру овог пројекта јесте да у потпуности буде укључен у школски систем и да кроз конкретне активности допринесе социјалној инклузији. Ваљево је најбољи пример у Србији где се на најбољи начин ова идеја реализује и ви би требало да будете поносни на то“, рекао је овом приликом народни посланик Јован Дамјановић и нагласио да у је у Ваљеву у пројекат укључено највише асистената, знатно више него у другим градовима Србије. „То је најбољи показатељ демократије на високом нивоу и друштвено одговорног понашања“, закључио је Дамјановић.
 
За имплементацију пројекта „Образовање за све“ у Србији, Европска унија издвојила је 1.800.000 евра, а пројекат се завршава у фебруару 2012. године. 

Leave a Comment