Реализација пројекта органске производње

Почетак » Реализација пројекта органске производње » Вести » Реализација пројекта органске производње
Последњих година много се прича о органској производњи у Колубарском округу, која је тек у зачетку, али је мали број оних пољопривредника који се на то одлучују. Дирекцији за пољопривреду и робне резерве града Ваљева одобрен је пројекат за подстицање органске производње, који је урађен у сарадњи са Савезом удружења органских произвођача Босне и Херцеговине, а ради се о пројекту прекограничне сарадње.
 
На данас одржаној конференцији за новинаре, поред представника Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева били су и представници из Босне и Херцеговине Сејад Херцег, председник Савеза удружења органских произвођача БиХ и Амила Брајић, менаџер на пројекту испред Органско Федерације БиХ.
 
Саша Радосављевић в.д. директора Дирекције за пољопривреду и робне резерве је у обраћању новинарима истакао да је од 149 приспелих пројеката Европска унија изабрала да финансира само 16, међу којима се налази и ваљевски пројекат. Када је реч о Колубарском округу истакао је да су само два пројекта одобрена и то пројекат ваљевске Дирекције и пројекат јавног комуналног предузећа «Ђунис» из Уба. Сматра да ће овај пројекат бити један развојни и одрживи пројекат и да ће у наредном периоду заживети. Вредност пројекта са наше стране је око 160.000 евра или 18 милиона динара са нашим учешћем од 15 одсто, јер без учешћа Дирекције стварна вредност пројекта је око 126.000 евра и та средства биће утрошена на пројектне активности.
 
Андра Савчић менаџер на пројекту истакао је сертификацију пољопривредних произвођача заинтересованих за производњу органске хране као најважнију активност на пројекту. На првом месту је сертификација произвођача, студијско путовање у Нинберг на највећи сајам органске хране у свету, посете органским фармама «најбоља пракса». У Ваљеву ће бити промовисан едукативни програм за децу у циљу подизања свести најмлађих о органској храни и здравом начину исхране. Даље је нагласио да из заједничког буџета предстоји израда портала и сајта БиХ и Србије, како би се умрежили сви произвођачи и органске хране. Нагласио је да ће заједнички пројекат бити реализован у наредних 20 месеци, а има за циљ да унапреди органску производњу у ваљевском крају, у коме за сада постоји само седам произвођача органске хране.
 
Амила Брајић, менаџер на пројекту Органско БиХ је на конференцији рекла да је циљ Савеза унапређење сектора органске производње и помоћ самим произвођачима органске производње а и будућим произвођачима да опстану и да буду тржишно конкурентни, тако да кроз ове пројектне активности и настојимо да спроводимо и циљеве Савеза са стране БиХ. Даље је нагласила да ће радити брендирање неколико карактеристичних производа који су заступљени у БиХ ,а верујем и у Србији. Помоћ ће пружити и малим органским предузећима и онима који желе да пређу у сектор органске производње. Помоћ ће бити дата приликом сертифицирања, уследиће и набавка стручне литературе, која ће помоћи органским произвођачима да се боље упознају са органском производњом и начином на који би они могли да спроведу ту органску производњу.
 
Сеад Херцег, председник Савеза органских произвођача је говорио о већ формираној мрежи произвођача органске хране из више бивших република СФРЈ. « Органски покрет у БиХ има један изнима ресурс у оквиру ког имамо око 200 органских произвођача, а сад захваљујући овом пројекту имамо могућност укључивања и са српске стране. Очекујемо да од 30 до 50 произвођача кроз овај пројекат добије сертификацију и буде уведено у производњу. Овај пројекат треба да допринесе већем развоју органске производње, већој сарадњи и размени искустава, а ту је и размена пољопривредних производа, а све то у економском смислу ће ојачати регион» рекао је Херцег.
 
На крају je Радосављевић истакао да и поред тога што је реч о пројекту прекограничне сарадње који финансира Европска унија, од великог значаја ће бити најављена подршка од стране локалне самоуправе.
 

Leave a Comment