Реализација пројекта „Студија изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“

Почетак » Реализација пројекта „Студија изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“ » Вести » Реализација пројекта „Студија изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“
У Ваљеву је потписан уговор о реализацији пројекта „Студија изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“.  Овај пројекат, чија је укупна вредност 98.443 евра, од чега Европска унија финансира 80.443 евра у оквиру ИПА програма, град Ваљево реализује у у партнерству са општинама Косјерић, Пожега и Туристичком организацијом „Рибница“ из Мионице.
 
Донаторска средства за реализацију овог пројекта опредељена су у оквиру позива за подношење предлога пројеката за фонд бесповратне помоћи који је део Регионалног друштвено-економско програма развоја 2 (РСЕДП 2).
 
„Ваљево је са парнерским општинама аплицирало са овим пројектом у намери да заједно са Националном туристичком развојном корпорацијом урадимо Студију, стратешки документ који ће бити важан из неколико разлога. Студија ће усмерити Ваљево и наше суседне општине како да даље развијамо Дивчибаре, а у исто време биће добра полазна основа за друге конкретне пројекте којима ћемо конкурисати како код домаћих тако и код страних фондова, јер чињеница је да локалне самоуправе, због недостатка новца у буџетима, морају на тај начин финансирати и велике инвестиционе пројекте, као што је улагање у инфраструктуру, како би створили све услове за развој туризма“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре приликом потписивања уговора о реализацији пројекта.
 
„Чак ни на државном нивоу нема довољно новца за развој туристичких дестинација у пуном смислу у Србији и зато је и наш циљ да кроз овакве пројекте створимо услове за даље конкретне кораке. Ова Студија није само документ, већ даје модел управљања самом туристичком дестинацијом и на основу ње Влада Србије званично проглашава туристички простор и онда та локација добија и многе друге бенефиције, што је јасно дефинисано у Закону о туризму. Између осталог, овим пројектом биће идентификовани и инвестициони потенцијали Дивчибара“, рекао је Рафаел Пуповац, директор Националне туристичке развојне корпорације овом приликом у Ваљеву.
 
Иначе, осим израде Студије, пројекат предвиђа медијску кампању и промоцију Дивчибара. Од укупно кандидованих 234 предлога пројеката из целе Србије, пројекат „Студија изводљивости за нови туристички производ Дивчибаре“ града Ваљева се нашао међу 29 изабраних и једини из области туризма. Реализација пројекта почела је у марту 2011. године и трајаће десет месеци. Потписивању уговора присуствовали су и представници партнерских општина Косјерић, Пожега и Мионица.  

Leave a Comment