Реализација пројекта „Вешерај“ у пуном јеку

Почетак » Реализација пројекта „Вешерај“ у пуном јеку » Вести » Реализација пројекта „Вешерај“ у пуном јеку
Један од пројеката који град Ваљево финансира средствима градског буџета у износу од 615.000 динара „Вешерај“ промовише нову социјалну услугу у циљу њеног даљег одрживог развоја и унапређења положаја особа са инвалидитетом. Пројекат реализује међународна организација за хуманитарну помоћ Римокатоличке цркве „Каритас“, а на овај начин је запослена и самохрана мајка чија је породица социјално угрожена. За сада има 30 корисника ове услуге, а пројектом је предвиђено да их буде највише 40.  
 
„Овај пројекат град Ваљево први пут финансира трајаће до краја 2013. године, а циљ је да развијамо социјалне услуге на нивоу Града које обухватају особе са инвалидитетом и лица из других рањивих категорија становништва, којима је неопходна оваква врста подршке. Конкретно овај пројекат се састоји у томе да наши суграђани који имају социјалне проблеме и нису у могућности да задовоље своје основне потребе у смислу хигијене, добију бесплатно ову услугу. Пројекат се реализује тако што особље „Каритаса“ два пута седмично долази код ових особа лично у домаћинство и преузимају прљав веш, а потом га враћају чист и испеглан“, рекао је између осталог помоћник градоначелника Радоица Рстић који је данас заједно са начелницом Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове Јелицом Стојановић посетио „Каритас“ где се пројекат реализује. Он је овом приликом истакао и то да су међу корисницима ове услуге особе са инвалидитетом, а предвиђено је да се број прошири и на друге осетљиве категорије становништва као што су стара, изнемогла лица која нису у могућности да самостално одржавају личну хигијену.
 
„Ово је нови вид финансирања социјалних услуга, до сада, сви ти програми су финансирани без посебних пројеката. У складу са законодавним системом, први пут ове године из градског буџета је издвојено око 5.700.000 динара за финансирање пројеката из ове области. На конкурс су се јавили сви они који сматрају да имају адекватне пројекте, чији је циљ побољшање живота особа из ових осетљивих категорија становништва. Ми смо задовољни како се ова услуга спроводи, а посебно је значајно и то што смо заокружили сарадњу између неколико удружења на нивоу Града која су укључена у процес“, рекла је начелница Градске управе Јелица Стојановић и додала да ће Град, имајући у виду велики број корисника, предвидети средства за овај програм и у наредној години како би  пројекат био одржив.

Leave a Comment