Реализоване бројне активности у изради нацрта Визије града

Почетак » Реализоване бројне активности у изради нацрта Визије града » Вести » Реализоване бројне активности у изради нацрта Визије града
Делегација холандског града Ситард-Гелена, која већ три дана борави у радној посети Ваљеву,  након пријема код градоначелника Зорана Јаковљевића и разговора о даљим активностима у изради Визије, имала је и веома конструктиван састанак са Пројектним тимом, који оперативно ради на припреми нацрта „Визије града Ваљева 2020“. Закључено је да текст нацрта Визије, за који су холандски консултанти рекли да је веома добар, треба концептуално да буде другачији – да пође од основних постулата-циљева, а да се затим у оквиру њих грана на појединачне циљеве и теме. Узет је пример до којег се дошло приликом посете наше делегације Ситарду – “Посао за све, здрав и безбедан град“, који фигурира као најбољи мото до сада и који омогућава да разрадом буду покривене све значајне области. Сугестија партнера из Холандије је да се не иде у конкретне активности, односно разраду како ће бити остварени поједини циљеви већ да се они нађу у Стратегији развоја и акционим плановима, оцењено је на јучерашњем састанку Тима за сарадњу из Холандије и Пројектним тимом из Ваљева.
 
По плану и програму посете, данас су одржана два значајна састанка, са Ваљевцима који су постигли значајне резултате у својим каријерама, а тренутно живе и раде ван Ваљева и са бившим председницима општине.
 
Том приликом,  могли су се чути бројни конструктивни предлози. Др Слободан Илић, државни секретар у Министарству финансија дао је подршку наставку сарадње са Ситардом и изради овог документа, наглашавајући значај Фондова где град може да конкурише за средства за реализацију конретних пројеката. Он је овом приликом предложио и две теме за будућу сарадњу. Значајна подршка у наставку и интензивирању сарадње између два града,  упућена је и од других учесника састанка, посебно у области науке, образовања, истраживања и привреде, с циљем да се млади образовани људи задрже у Ваљеву где могу дати свој пун допринос даљем развоју града.
 
 Састанак са бившим председницима општине Ваљево,  на коме је домаћин био градоначелник Зоран Јаковљевић, такође је дао  очекивано добре резултате. Овај састанак је био посебно значајан и по томе што се ради о људима који су били и утемељивачи сарадње са градом Ситардом, па су њихова искуства и савети били драгоцени. Конкретни предлози могли су се чути из свих области живота и рада у Ваљеву. Г-дин Борко Митровић на пример је говорио о привреди и корацима који би требало да омогуће реализацију визије у том сегменту. Г-дин Душан Михајловић је пуно пажње посветио чак и детаљима онога што треба да буде опредељење развоја Ваљева, у туризму као важном сегменту, али и у пољопривредиуз  пласман карактеристичних производима са акцентом на производњу и прераду малине и шљиве. Поред осталог, он је овом приликом истакао и  да би пажњу требало посветити и производњи јунећег меса. Он је говорио и о водопривредном систему „Ровни“ са акспекта доприноса у  развоју града и околине. Г-дин Слободан Ђукић је такође пажњу посветио конкретним предлозима и истакао да у Визији недостаје предлог да се изгради нова библиотека, такође, говорио је и о томе да је Ваљево град који заслужује веће парковске површине и да би требало у већој мери да улаже у изградњу саобраћајница посебно оних које ће нас повезати за најзначајнијим магистралним путевима.
На састанку је оцењено, да су сви  предлози значајни, да ће се сваком од њих посветити пажња,  јер ће у многоме допринети да град Ваљево лакше и брже дође до Визије. Сви учесници састанка су се у доброј мери похвално изјаснили у напорима да се квалитетно изради овај стратешки документ и да он у основи даје добре идеје, али да би га требало даље дорађивати.
 
Делегација из Ситард-Гелена заједно са руководством града и представницима Градских управа, данас је посетила и Дивчибаре где се упознала са туристичким и другим потенцијалима ове планинске висоравни надомак Ваљева.
 
Чланови Тима за сарадњу са Ваљевом из Холандије сутра ће присуствовати и јавној расправи о нацрту „Визије града Ваљева 2020. године“, која је заказана у 12.00 часова у сали Скупштине града.  

Leave a Comment