Регионална канцеларија италијанско-српске привреде

Почетак » Регионална канцеларија италијанско-српске привреде » Вести » Регионална канцеларија италијанско-српске привреде
Ваљево је први град у Србији у коме је основана регионална канцеларија Италијанско-српске привредне коморе, за западну Србију, а разлог за то је чињеница да је привреда града највећи домаћи извозник на италијанско тржиште.
 
Пољопривреда, туризам, текстилна, металска, грађевинска, графичка и дрвопрерађивачка индустрија главне су привредне гране преко којих западна Србија може да дође до улагања из Италије. Регионалне канцеларије Коморе италијанско-српских привредника основане су у Ваљеву и Чачку, а италијански привредници расположени су да улажу у нашу земљу и у регион западне Србије, где живи око 300.000 људи, нарочито после успешних пословних аранжмана „Фијата“ у Крагујевцу или Фабрике чарапа и рубља „Вали“ у Ваљеву.
 
Италијански привредници заинтересовани и за туризам, прераду дрвета и металску индустрију. Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић каже да предузећа из овог града имају највећи промет са иностранством управо са италијанским фирмама и да би ту сарадњу требало проширити.
Како је казао градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, ваљевска привреда највећи је извозник, али и велики увозник из Италије, истичући да све могућности још нису искоришћене.
 
Председник Италијанске коморе Винченцо Ди Вела рекао је да за привредну сарадњу Србије и Италије постоје велике могућности, као и да није довољно само да комора има централу у Београду, већ је потребно да се отварају и регионална представништва.
 
“Велике могућности за сарадњу привреда две земље постоје у области дрвне, текстилне и прецизне индустрије, као и у пољопривреди и прехрамбеној индустрији. Италија је заинтересована и за сарадњу у текстилној индустрији, као и за увоз великих количина пшенице из Србије коју сада, за потребе своје прехрамбене индустрије, увози из Аустралије, Америке, Канаде и других земаља”, казао је он и додао да су терени Србије веома погодни за производњу пшенице коју би Италија куповала, као и за производњу воћа које није довољно само произвести, већ га треба и прерадити.
 
“ Прехрамбени, металски, графички и комплекс дрвопрерађивачке индустрије на подручју западне Србије су интересантни за италијанске инвеститоре. Искуство компаније „Вали“ у Ваљеву говори да је овде врло стручна радна снага, од неквалификованих до високообразованих радника” рекао је Винченцо ди Вела, председник Италијанско-српске привредне коморе.
 
Препоруке сународницима да инвестирају у овај део Србије изнео је Карло Мариоти, председник УО фабрике „Вали“, рекавши да је та фирма за девет година пословања у Ваљеву стигла до импресивних бројки, попут тога да је са 1.300 радника највеће предузеће у граду, а да је у првом кварталу ове године са извозом од 28 милиона на осмом месту српских извозника.
 
“Идеја је да на подручју западне Србије доласком инвеститора из Италије поново буде организована прехрамбена индустрија која је прекинута лошим приватизацијама ваљевске „Србијанке“, „Подгорке“ у Осечини и „Воћара“ у Коцељеви, с обзиром на то да је цело подручје познато по воћарству. На исти начин могао би да се оживи и металски комплекс пошто у Удинама постоји велики регионални центар за производњу шрафовске робе који би могао да постане стратешки партнер неколицини металских предузећа чија је производња замрла”, каже координатор Регионалне канцеларије Италијанско-српске привредне коморе Драган Јеремић. Винченцо ди Вела каже да италијанска улагања зависе и од спремности српске стране да створи услове за њих.
 
“Не можете рачунати на добру зараду од туризма када су путеви до бања у тако лошем стању да се до њих једва стиже. Такође, није довољно само производити воће и поврће. Прави приходи су у преради ових производа “, рекао је Ди Вела.
 
Аташе за трговину при италијанској амбасади Паоло Тоски казао је да су после гиганата какви су „Фијат“ или „Мањети Марели“, и друге озбиљне италијанске фирме заинтересоване за инвестирање у Србију.
 
 

Leave a Comment