Реке ће прогледати

Почетак » Реке ће прогледати » Актуелно » Реке ће прогледати

У току је велики посао уређења речних корита Колубаре, Јабланице и Обнице. Реке ће постати лепше и проточније: неће бити бара и легла комараца, ваљда више неће бити затрпаване огромним количинама крша и отпада. Зато приљежно пратимо тај велики посао и поново пишемо о томе.

 

Тренутно стање на терену јесте да се на уређењу Колубаре од предузећа Аустротерм до моста на обилазници, стигло на 100 метара од моста. Кроз месец дана стићи ће се и до самог моста. Ово је прво и комплетно уређење тог дела Колубаре у дужини од 1 200 метара. То значи да се поплочава корито реке, тзв. минор корита, да се раде косине које се потом облажу каменом. После тога иде лакши посао на форланду и великом кориту, јер тада се не мора скретати вода да би се обављали радови. Радови на уређењу овог дела Колубаре почели су почетком септембра прошле године, а завршетак се очекује у јулу или августу ове године.

До завршетка радова на том делу Колубаре биће окончани имовинско-правни односи како би могла да се настави Улица Мирка Обрадовића поред Моста норвешких интернираца до моста на обилазници. Становници тог дела Ваљева добиће улично осветњење, канализацију, повезаност са централним градским улицама. Једном речју прилику за праву урбанизацију.

Све нам то каже Жарко Ковач, члан Градског већа, координатор пројекта на уређењу речних корита.

Тренутно се изводе радови и на трећем сектору регулације Колубаре. То је део од парка на Пећини, иза тениских игралишта, па до мини акумулације на Пећини. Ту је поплочано дно, минор корита, довежен је камен за утврде обала и мајстори га сада клешу. Дужина те деонице је 300 метара.

Други сектор подразумева реконструкцију општећених делова већ уређеног корита од моста код Гранда па до Аустротерма.у дужини од два и по километра. Корито и обале реке биће доведени у стање какво је било и пре него што су их поплаве оштетиле.

За ове радове било је намењено 4,2 милиона евра. Међутим са извођачем радова постигнута је цена од три милиона евра.

За отатак новца тренутно се уређује корито реке Јабланице у дужини од 1 200 метара, почев од места спајања са Обницом. Радови су почели почетком фебруара, али су због кише и снега морали бити прекинути након петанестак дана.

Међутим, и за то време урадило се пуно тога: корито реке је прочишћено, исечено је дрвеће и шипражје, а радници Ерозије одвукли су огромне количине разног  крша и другог комуналног отпада. Сада се Јабланица може видети и може јој се прићи. И може се на њој нешто и радити.

Једног дана ће нас неко натерати, све нас у Србији, да не бацамо све што нам смета у потоке и реке. Ем што је ружно, ем што се услед великих падавина тај крш покрене и заглави се уз неко дрво или мостић и ето поплава њива и путева. При томе нас не плаве Дрина или Морава, већ незнатне Поцибраве или Кривошије.

Што се Обнице тиче из ова три милиона евра биће урађено првих 300 метара, почев од састава са Јабланицом.

Потом ће бити рађена друга деоница до моста на уласку у Казнено поправни завод. Израда пројектне документације је у завршној фази. Жарко Ковач каже да је најреалније да радови на овом делу почну првом половином наредне године.

За наставак радива на Обници постоји и  други пројекат који се ради под патронатом Светске банке. Ради се о 1,3 километра речног корита, од улаза у КПЗ па до моста за Параментиће. Већ је урађен елаборат експропријације и обезбеђена средтсва за исплату експроприсаног земљишта. Али локална самоуправа на редослед и време одлука Светске банке не може да утиче, па се за сада не зна када би ови радови могли да почуну.